Передплата 2024 «Добра кухня»

Заспіваємо разом з Росією, але «в рамках окремого дня»

Україна візьме офіційну участь у «Слов’янському базарі»

«Є домовленість про офіційну участь українських артистів у „Слов'янському базарі“ у Вітебську — в рамках окремого дня, — повідомив посол Білорусі в Україні Ігор Сокол. — У Білорусі люблять і добре розуміють українську культуру. Білоруський глядач скучив за виступами яскравих українських виконавців. Тому дуже чекаємо на українських артистів і офіційних осіб на „Слов'янському базарі“ у 2020 році».

«Питання ж не тільки в ностальгії, тому що, на мій погляд, це погане почуття — „як калісь било, ужо не бу­дзє“, — додав пан Сокол. — Треба не ностальгувати, а просто пам’ятати, що колись це був єдиний культурний простір, і нічого поганого в цьому не­має. Адже звести стіну між людьми набагато простіше, ніж потім її зруй­нувати».

Іншої думки щодо участі у «Слов'янському базарі» артистів з України політичний експерт, співро­бітник Інституту держави і права імені В. В. Корецького НАН України Андрій Смолій.

«Україна після років перерви ві­зьме офіційну участь у „русскомі­ровському“ „Слов'янському базарі“, — написав, зокрема, пан Смолій. — Ми вже й забули про такий „конкурс іскуств“ як „Славянскій базар“. Ор­ганізатори розповідають про нього як про конкурс „близьких культурно країн“, а це, за їхніми словами, Росія, Білорусь (скоро майже одна держа­ва) і тепер знову, як у старі добрі часи Януковича, — Україна. Про це домови­лись у Житомирі на Форумі регіонів. Тоді там зустрічалися Зеленський та Лукашенко. Тобто Зеленський і влада домовилися про відновлення участі України у відверто російськомовному та прорашистському конкурсі, який популяризує не українську пісню, не європейську музику, а саме рашист­ську. Вітаємо знову в „русском мірє“, куди Україна впевнено рухається. Плювали вони всі на 13 тисяч загиблих на Донбасі. На 7% окупованої те­риторії. На Голодомори та репресії, на катування наших людей у москов­ських тюрмах. Зате тепер знову бу­демо з Басковим, Пугачовою, Тіматі, Повалій, Орбакайте та іншим непо­требом».

Довідка «ВЗ»

«Слов'янський базар» — що­річний міжнародний фестиваль мистецтв, який проходить у Ві­тебську з 1992 року. 2019 року українець Дмитро Бабак зайняв на «Слов'янському базарі» третє місце, розділивши його з учас­ником з Росії Іваном Дятловим. До речі, торік членом журі на цьому фестивалі була україн­ська співачка Ірина Білик.

Схожі новини