Передплата 2024 ВЗ

Податок на доходи фізосіб - перший, який треба знижувати, - Маркарова

  • 06.12.2019, 10:58
  • 630

Міністр фінансів Оксана Маркарова вважає, що податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) - це перший податок, який в країні потрібно знижувати, як тільки буде така можливість.

Про це вона розповіла в інтерв'ю виданню «Корреспондент», передає УНН.

«Податок на доходи фізосіб (ПДФО — ред.) — це перший податок, який нам треба знижувати, як тільки ми отримаємо таку можливість. І це буде одним з найбільших драйверів економічного зростання. Якщо ми зможемо знизити ставку, скажімо, до 15%, це стане дуже хорошим кроком для пожвавлення бізнес-активності. Сподіваюся, в 2020 році бюджет буде перевиконано, що створить передумови для зниження ПДФО», — розповіла Маркакарова.

Міністр також зазначила, що в Україні, після передачі частини ПДФО і частини податку на прибуток місцевим бюджетам, ті дуже ростуть, чого не відбувається при зборі податку на землю і на нерухомість.

«Податок на землю і податок на нерухомість у всіх країнах, де є певний рівень децентралізації, — основа місцевих бюджетів. У нас, на жаль, так не відбувається. Після передачі частини ПДФО і частини податку на прибуток місцевим бюджетам, ті дуже ростуть, випереджаючими темпами. Але ми не бачимо, щоб всі місцеві бюджети добре збирали ці два податки (податки на землю і на нерухомість — ред.)», — додала Маркарова.

На її думку, це пов'язано з небажанням місцевої влади підвищувати місцеві податки і з інструментарієм.

«І зараз ми працюємо над тим, щоб спростити місцевим органам влади доступ до інформації по кадастрам і наповненню, щоби встановити тісну співпрацю з фіскальними органами на місцях», — розповіла міністр.