Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кучмівський "прорив": У Мінську розглянуть пропозицію Кучми зняти блокаду з ОРДЛО

Тристороння контактна група з питань урегулювання ситуації на Донбасі на наступному засіданні обговорить пропозицію екс-президента Леоніда Кучми зняти економічну блокаду з окупованих території Донецької та Луганської областей.

Про це у середу повідомив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Зайдік, пише «Інтерфакс-Україна».

«Пропозиція надійшла від пана Кучми (представника України в ТКГ — ред.), і це підтримали учасники з ОРЛО і ОРДО. Це буде на розгляді в економічній підгрупі наступного разу», — сказав Зайдік журналістам у середу в Мінську.

За словами спецпредставника, зняття блокади могло б стати «великим проривом».

При цьому Зайдік зауважив, що впровадження проти ОРДЛО блокади навесні 2017 року стало тим фактором, який сприяв «розриву сторін».

Також, за словами Сайдіка, робоча група з безпеки обговорювала перспективи відновлення режиму припинення вогню. «Сторони також висловили намір 10 червня почати розведення сил і засобів на узгодженій ділянці у Станиці Луганській», — поінформував він.

Сам Леонід Кучма вважає, що «вперше засідання робочих груп пройшли конструктивно. Всі сторони хотіли знайти рішення. Тон дискусії був зовсім іншим, ніж це було досі. Ми приїхали з „дорожньою картою“ від Президента України. Месиджі були такі, що глава держави справді хоче, щоб у тому регіоні був мир. На засіданні Тристоронньої контактної групи я висловив ті побажання, які почув від Президента. Мені здається, всі почули, що українська сторона і протилежна сторона хочуть вирішувати ці проблеми. Тому була довіра одне до одного».

За його словами, під час засідань обговорювалися питання обміну військовополоненими.

«Я не можу сказати, що завтра ці питання принципово вирішаться. Але чітко знаю, що вони почнуть вирішуватися. Також порушувалося питання наших моряків. Я також переконаний, щоб рух буде у цьому напрямку», — наголосив голова української делегації.

Він також повідомив, що ТКГ обговорювала проблеми безпеки. Однією з домовленостей стало зазначення не лише часу початку «режиму тиші», а й механізму його запровадження.

«Це принципово. Бо жодна сторона не хотіла ставити себе в незручне становище, щоб потім відповідати за це. А сьогодні ми перед усім світом повинні показати, що хочемо цього „режиму тиші“. Має бути записано, щоб не стріляти у відповідь, а також запроваджена заборона на обстріл громадських об’єктів — шкіл, дитячих садків. До 19 червня група повинна розробити такі пропозиції. Ми маємо 19 числа їх затвердити», — наголосив очільник української делегації в ТКГ.

Схожі новини