Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Києві правозахисники «розкололи» Арку дружби народів на підтримку політв’язнів

Активісти і правозахисники нагадали, що вимога, з якою починав голодування український режисер Олег Сенцов, залишається невиконаною — усі заручники Кремля за ґратами, процеси проти них тривають, досудове слідство у сфабрикованих справах продовжується.

У столиці активісти громадських організацій та правозахисники символічно «розкололи» арку Дружби народів, щоб привернути увагу до долі бранців Кремля.

Фото арки і текст заяви низки організацій оприлюднила у Facebook координатор Медійної ініціативи за права людини Марія Томак.

Нагадується, що вимога, з якою починав голодування незаконно засуджений в РФ український режисер Олег Сенцов, залишається невиконаною — усі заручники Кремля за ґратами, процеси проти них тривають, досудове слідство у сфабрикованих справах продовжується.

«У зв’язку з триваючою війною на сході України, окупацією Криму, незаконним утримуванням українських громадян із політичних мотивів Росією, ми виступаємо із цією заявою, підписуючи її «Тріщиною дружби» на символічній пам’ятці — «Арці Дружби народів», — наголосили автори заяви.

Ця дія — акт солідарності з незаконно переслідуваними громадянами України, яких Росія перетворює на зброю у своїй гібридній війні, солідарності з цивільним населенням на загарбаних Російською Федерацією територіях, жест-відповідь на розв’язану та підтримувану сусідом-імперіалістом війну на сході України.

Мета акції — привернути увагу до долі громадян України, ув’язнених Росією з політичних мотивів, висловити вимогу до всіх, від кого це залежить, докладати якнайбільше зусиль для звільнення заручників Кремля.

«На сьогоднішній день на території окупованого Криму та в Росії утримується близько 70 незаконно затриманих та засуджених громадян України, ще більше сотні цивільних заручників та військовополонених знаходяться у підвалах на Донбасі», — нагадали підписанти заяви.

Заяву підписали представники ініціативи «Свободу заручникам Кремля», «Медійної ініціативи за права людини», «Комітету солідарності — групи підтримки кримських заручників», «Прямої лінії», «Центру громадянських свобод», «Автомайдану», активісти, представники мистецьких спільнот та інші.

УНІАН

Схожі новини