Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Розкиньте метафоричні карти, дізнайтеся про Світ кота…

У Львівській Національній галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького боротимуться з психологічними травмами війни за допомогою арттерапії

На базі виставки Марії Примаченко 21 січня відбудеться квест з майстер-класом. Фото автора
На базі виставки Марії Примаченко 21 січня відбудеться квест з майстер-класом. Фото автора

«У пошуках гармонії: з мистецтвом крізь війну» — таку програму психологічної релаксації за допомогою арттерапії презентували у Львівській Національній галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького.

Як розповіла під час презентації заступниця гендиректора з наукової роботи Галереї мистецтв Анна Легедза, у закладі культури планують, що у 2024 році Галерея стане потужним майданчиком для психологічної релаксації відвідувачів. У складний воєнний час травматизація прямо чи опосередковано увійшла в наше життя, позначилася на фізичному і ментальному здоров'ї, призвела до «психічної втоми». І тут допоможе творчість — дієвий шлях психологічного розвантаження, вивільнення накопиченого болю, здобуття гармонії.

Галерея мистецтв запрошує усіх охочих упродовж цього року з мистецтвом крокувати крізь війну. І тут дієвим «інструментом» стане збірка Галереї - одна з найкращих в Україні збірок мистецтва, експонована у вісімнадцяти музейних підрозділах Львова та Львівщини.

Програма охоплює тематичні екскурсії, квести, майстер-класи, музичні концерти, театральні вистави, поетичні вечори, які протягом 2024 року щомісяця відбуватимуться у вихідні дні - суботу і неділю. І це надихатиме відвідувачів Галереї в очікуванні Перемоги.

Наукові співробітники Галереї, зважаючи на всеукраїнську програму ментального здоров"я, пропонуватимуть розвантажувальні тематичні заходи. Кожен підрозділ буде презентувати своє найкраще. Зокрема, щодо впровадження всеукраїнської програми ментального здоров"я, одним із яскравих представників колективу Галереї стане Дмитро Польовий — практикуючий психолог та психотерапевт, доктор філософії Віденського університету, науковий співробітник «Музею Храм Івана Хрестителя». Він проводитиме практичні уроки-лекції з арттерапії та метафоричних карт. Дизайн метафоричних карт вже виготовлений — на базі збірки галереї. Зокрема, туди увійшла перлина львівської колекції - картина видатного живописця XVII ст. Жоржа де Ла Тура «Платіж», натюрморти, портрети.

Метафоричні карти — цікава методика, яка застосовується в арттерапії. Це спеціальні карти, на яких зображено різні постаті, обличчя, предмети, тварини, абстракції. Призначені вони для роботи з підсвідомістю людини. Людина сама вибирає карту і розповідає психологу, з чим у неї асоціюється зображення, а психолог, ставлячи різні запитання, може виявити внутрішні блоки, перешкоди, страхи людини і дає поради, як виправити свій емоційний стан.

Квести з майстер-класами відбуватимуться на прикладах збірок таких видатних митців, як Марія Приймаченко, Ярослав Музика, Михайло Дзиндра. Відвідувачі дізнаються також про особливості реставрації античної скульптури зі збірки Галереї, дверей у Палаці Лозинського, камінів у Підгорецькому замку, меблевих тканин, творів сакрального мистецтва тощо.

Учасники програми протягом року матимуть можливість об"їхати увесь «віночок» замків, які є підрозділами Галереї, — Підгорецький, Золочівський, Жовківський, Олеський. У серпні до Міжнародного дня кота відбудеться лекція «Світ кота: образ кота у світовому мистецтві від давнини до сучасності».

Щодо театральних та музичних заходів, то планують залучити Перший театр, Театр Леся Курбаса, «Воскресіння», «І люди, і ляльки», філармонію, національну музакадемію імені Лисенка, ліцей імені Соломії Крушельницької. Наразі ведуться перемовини щодо залучення спонсорів, аби проводити безкоштовно такі заходи для вразливої аудиторії - переселенців та військових, які йдуть на реабілітацію. Розпочати планують з Першого театру, який покаже співочу виставу.