Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Містом їздить бус для пасажирів-безхатьків

Аби ті могли помитися, переодягнутися, поїсти та перевірити стан здоров’я у лікаря

Безхатченків возить комфортний автобус від АТП №1. Фото Романа БАЛУКА
Безхатченків возить комфортний автобус від АТП №1. Фото Романа БАЛУКА

У Львові вперше в Україні запустили спеціальний автобус, який возить безпритульних людей у соціальні заклади, де надають різну допомогу тим, хто опинився без даху над головою, — їжу, теплий одяг, взуття, а також миття, послуги перукаря, огляд лікаря. Автобус їздить по п’ятницях, його стартова зупинка — площа біля Порохової вежі.

Перший маршрут соці­ального автобуса вирушив до центру спільноти «Осе­ля» у Винниках. Рейсом скорис­талося кількадесят безхатьків. В «Оселі» бездомні люди прийня­ли душ, випрали свої речі, по­стриглися, отримали змінний одяг та взуття, поїли, пройшли медичний огляд, отримали кон­сультацію соціального праців­ника. А на дозвіллі переглянули фільм «Сам удома». Серед тих, хто поїхав першим рейсом, — люди, які щотижня приходять по гарячі обіди у центр Львова, зо­крема біля Порохової вежі. Ра­ніше безхатьки самотужки діс­тавалися соціальних закладів у Львові, аби отримати допомогу. Тепер можуть їздити. Враження від рейсу у пасажирів позитивні.

У соціальному закладі людей годують гарячими обідами.
У соціальному закладі людей годують гарячими обідами.

«Добре, що є можливість безплатно приїхати у соціаль­ний заклад. Нам треба у щось вдягнутися, взутися — не ходити ж брудними. Перший раз я по­трапив на таку акцію, щоб без­коштовно приїхати. Взяв у со­ціальному центрі штани, светр і щось взутися», — ділиться вра­женнями безхатько Володимир, який скористався соціальним автобусом.

Пані Ірина теж приєм­но вражена, а найбільше їй запам’ятався груповий пе­регляд фільму. Для безхать­ків кіно — позитивні емоції, а не думки про ночівлю на морозі…

Пан Олег каже, що бус для безхатьків — добра ініціатива, бо дає змогу потребуючій лю­дині безкоштовно доїхати і при­вести себе до належного ви­гляду. Чоловік наразі мешкає у прихистку, нещодавно приїхав до Львова із Запорізької облас­ті, аби підлікуватись. «Приїхав, гроші закінчились. Мені офор­мили статус ВПО, вже й виплату обіцяють за тиждень-два. Якщо хтось не має змоги відвідати соціальний заклад — то безко­штовно поїде бусом, там при­веде себе у належний вигляд», — додав пан Олег.

Окрім «Оселі», що у Винни­ках, бус повезе безпритульних в інші львівські заклади: Філію со­ціальної роботи з бездомними Центру соціальних послуг і реа­білітації «Джерело», а також Дім милосердя згромадження бра­тів Альбертинів Львівської Архі­дієцезії Римо-католицької церк­ви.

Схожі новини