Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Котик, який піднімав настрій мільйонам

Апельмон багато років разом зі своєю господинею «розказував» українцям про погоду

Фото з домашнього альбому Наталки Діденко
Фото з домашнього альбому Наталки Діденко

На тематичній сторінці «Живий куточок» ми розповідаємо цікаві історії про тварин, які разом з нами живуть, надихають, приносять радість. Цього разу йтиметься піде про улюбленця мільйонів, якого з нами вже немає. А саме — про кота Апельмона, який разом зі своєю власницею — київською синоптикинею Наталкою Діденко упродовж 15-ти років із прожитих 17-ти з’являвся у випусках погоди на телеканалі «Еспресо», мав тисячі підписників на своїх сторінках у соцмережах.

Згадайте: хтось із колег пані На­талки завойовує глядача темпера­ментними коментарями, усмішкою від вуха до уха, пишними формами, умін­ням розповідати веселі приповідки. А на «Еспресо» людям по той бік екрану ство­рювала довірливу домашню атмосфе­ру поява у кадрі поруч із харизматичною ведучою такого ж харизматичного кота. Він тулився до рук синоптикині, вигинав спинку, мружив очі, муркав — і через це навіть не дуже приємні кліматичні про­гнози люди сприймали «як благодать»…

Чотири роки тому ми брали інтерв'ю у пані Наталки, вона згадувала, як від­гукувалися глядачі на появу Апельмона у телевізорі. «Мені багато пишуть, дяку­ють за оптимізм, який вселяли мої сло­ва, — розповідала наша співрозмовниця. — Виділю один випадок, який дуже заче­пив. Під час Революції Гідності я разом зі своїм котом Апельмоном у прямому ефі­рі (навіть уночі) розповідала про погоду. Через два роки отримала лист від літньої переселенки з окупованих територій, яка переїхала у західні області України (там її прийняли друзі). Ця жінка писала: «У тому воєнному хаосі, незрозумілості, ма­лодоступності інформації, хвилюваннях-переживаннях, коли світ немовби роз­колювався, єдиним рятівним колом для мене були ваші вечірні ефіри з Апельмо­ном, яких з нетерпінням чекала щовечо­ра». Жінка зізналася, що ці ефіри фак­тично врятували її від інфаркту, інсульту, заспокоїли, гармонізували, дали надію.

Таким телеглядачі запам’ятали найвідомішого кота-синоптика.
Таким телеглядачі запам’ятали найвідомішого кота-синоптика.

Наталка Діденко каже, що Апельмо­на вона з чоловіком Сергієм сприймали як щось трохи більше, аніж кота. «Апель­мон був особистістю, котячим мудре­цем, аристократом котячого духу», — на­писала телеведуча, реагуючи на десятки співчуттів у зв’язку з втратою домашньо­го улюбленця.

Ми поцікавилися у телеведучої, чи сам Апельмон, бува, не мав синоптичних зді­бностей. І почули: «Я помітила за ним таку, відмінну від людей, особливість: коли іде дощ (тобто відбувається зниження атмос­ферного тиску), він ганяє як кінь по хаті, жвавий, веселий. А коли надворі сонце (антициклон, високий атмосферний тиск), Апельмон може цілий день спати…»

Телеглядачі, які звикли дізнаватися про погоду під муркання Апельмона, по­бажали йому «м'якеньких хмаринок». І порадили Наталці Діденко завести ново­го муркотика-синоптика.

Схожі новини