Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«З цієї класики логічно відкривати сезон і завдати правильну ноту»

23 і 24 вересня у Театрі імені Марії Заньковецької - прем'єра вистави «Земля» за твором Ольги Кобилянської

Сцена з вистави "Земля". Фото автора
Сцена з вистави "Земля". Фото автора

11 серпня, напередодні відкриття 106-го театрального сезону, виконуючий обов’язки генерального директора — художнього керівника Національного театру імені Марії Заньковецької Максим Голенко на пресконференції розповів журналістам аж про 8 прем'єр, які мають намір поставити до Нового року у театрі. Однією з перших тоді назвали виставу «Земля» за твором Ольги Кобилянської. І пан Голенко слова дотримав — уже цими вихідними, 23 і 24 вересня на Великій сцені Театру — прем'єра!

Журналісти — перші, хто побачив виставу «Земля». І, попри те, що це не був генеральний прогон, бо нам показали лише невеликий уривок з вистави, але вже можна скласти картинку про прем'єру. А вона обіцяє наробити багато галасу!

Насамперед вражає сцена. Хоча, добре знаю, у цьому театрі бували і складніші у монтуванні декорації, однак чогось подібного я тут ще не бачила. Для акторів сцена стала викликом. А це спеціально збудований нахил сцени, устелений сіном. Та й для працівників сцени ця конструкція стала також несподіванкою. Річ у тім, що монтують цю унікальну декорацію, що уособлює землю, поле і стріху, чотири години, а розбирають дві. Згідно із задумом сценографки та художниці костюмів Даниїли Колот, «сіно, як доля всього живого на Землі - прекрасні квіти та трава, що проростає, зсихається, гниє і знову походить в Землю. Це і є долі персонажів п'єси, бо люди так само народжені Землею, як і все інше».

Про гру акторського складу і саму виставу після її перегляду ще довго будуть говорити глядачі.

— Чому першою прем'єрою ми обрали «Землю»? Бо це — прекрасна класика, з неї логічно відкривати сезон, завдати правильну ноту, — сказав на пресконференції Максим Голенко.

На заньківчанській сцені «Землю» поставив один з кращих українських режисерів, якого новий очільник заньківчан спеціально запросив відкрити сезон прем'єр, Давид Петросян. Попри те, що до вистави «Земля» Давид Петросян не вперше звертається у своїй творчості, він вважає, що цей твір і досі залишається актуальним. На його думку, основні теми «Землі» — це конфлікт батьків і дітей, розрив між поколіннями, відсутність взаєморозуміння.

— Мені пощастило з творчою командою у театрі імені Марії Заньковецької, — сказав Давид Петросян. — І від того, яка творча команда, з ким ти йдеш до фінішної прямої, від усього цього і залежить настрій, результат. Мені було легко і комфортно працювати з цим колективом.
За словами Давида Петросяна, він прагне передати ідеї та задуми Ольги Кобилянської. Режисер має на меті донести до глядачів думку, що, попри труднощі, треба вірити у світле майбутнє.

Схожі новини