Передплата 2024 «Добрий господар»

Наталія Іванченко (Тімко): «Змінилася генетична структура вірусу»

За словами епідеміолога, випадки захворювання на початку весни і літа були легшими, аніж ті, які спостерігаємо восени

Про динаміку захворюваності на ковід розповіла виконувачка обов’язків генерального директора Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України, головна експертка департаменту охорони здоров’я з епідеміології ЛОДА Наталія Іванченко (Тімко).

Фото Наталії Іванченко (Тімко).
Фото Наталії Іванченко (Тімко).

Станом на ранок 18 листопада на Львівщині 38 тисяч 577 людей інфіковані коронавірусом — згідно з даними лабораторних досліджень, які проводять методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР), — розповіла пані Наталія. — 1094 померли, 25 тисяч 105 одужали. 13 тисяч — це активні випадки коронавірусної інфекції у Львівській області. За сьогодні проведено 1325 досліджень ПЛР, які у 504 осіб виявилися позитивними, тобто кожна третя людина з тих, які прийшли на обстеження, інфікована коронавірусом.

Спостерігається збільшення кількості звернень по медичну допомогу осіб, які потребують госпіталізації. Однією з причин може бути те, що змінилася генетична структура вірусу. Реєструються повторні випадки захворювання. Очікуємо, що ситуація стане ще гіршою з приходом вірусу грипу. Наразі вірусів грипу на території області ще не зареєстровано, але є небезпека, що такі випадки можуть виявлятися.

— Тобто вірусів грипу в області ще немає?

— Щотижня у стаціонарах — від п’яти людей, які мають ознаки грипоподібного захворювання, а також від п’яти осіб, які лікуються амбулаторно у другій поліклініці м. Львова, беруть мазки на аналіз. Ці мазки скеровують на дослідження на грип методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР). Поки що на основі таких досліджень вірусу грипу не було виявлено.

Вакциновано від грипу 6104 особи — це дуже мало!

Хоча цього року попит на вакцину від грипу переважає над пропозицією. Є інформація, що централізовано на рівні МОЗ України закуплено вакцину проти грипу для вакцинації медиків, які надають допомогу хворим на коронавірус. Очікуємо надходжень. У Львові провакцинуватися можна у приватних закладах охорони здоров’я або придбати вакцину в аптеці та провакцинуватись у кабінеті щеплень державного закладу охорони здоров’я.

— У Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні помер від ковіду лікар, завідувач гепатитного відділення. Це перший випадок, коли помер лікар з інфекційної лікарні від коронавірусної інфекції?

— Так, це перший летальний випадок працівника лікарні. Лікар був фізично здоровим. Працював у ковідному відділенні від 15 березня і, на жаль, інфікувався сам. Організм не впорався з вірусом. Почалися ускладнення, зупинити які не вдалося…

— Коронавірус став більш агресивним чи все залежить від організму людини?

— Випадки захворювання на початку весни і літа були легшими, аніж ті, які ми спостерігаємо восени.

— Карантин вихідного дня ефективний?

— Тепер на всій території України застосовуються обмежувальні заходи, які раніше були притаманні помаранчевій зоні. Додано обмеження для школярів — класи не повинні перевищувати 20 осіб. Навчання припиняється, якщо 50% учнів школи перебувають на самоізоляції. Якщо у школі реєструється хоча би один випадок захворювання у одного учня, весь клас повинен піти на самоізоляцію. Якщо захворів вчитель молодших класів, повинен теж весь клас піти на самоізоляцію. Якщо захворів вчитель, який контактує з багатьма класами, тоді багато класів мусять піти на ізоляцію. Щодо карантину вихідного дня, то люди зустрічаються на вихідних, щоб поспілкуватися, розважитися. Тому більш жорсткі обмежувальні заходи будуть вживатися саме у вихідні. Усе має бути зачинено, окрім тих закладів, які забезпечують життєдіяльність міста. У закладах, які працюють, має бути дотримано усіх передбачених заходів безпеки. Якщо робити все правильно, то ризиків можна уникнути. Фітнес-клуби теж не працюють під час карантину вихідного дня. З понеділка по п'ятницю найбільш небезпечним місцем у фітнес-клубах, наприклад, є гардероб, бо тут одночасно може зібратися багато людей, а невідомо, як працює вентиляція, чи люди дбають про відстань одне від одного. Тому у гардеробі після тренування треба одягнути маску.

— Церков, де люди співають і глибоко дихають під час співу, а значить, існує ймовірність передачі вірусу, не закриватимуть?

— Під час співу виділяється багато аерозолю, який може містити вірус. Пробуємо пояснити настоятелями церков, як мінімізувати ризики інфікування, але не завжди до наших рекомендацій дослухаються. Наприклад, звернулися люди щодо хрестин дитини, боялися дитину нести до церкви, тому запросили священника додому. Їм священник розповідав, що у церкві вірусу нема, але мама-медик наполягла, щоб все-таки охрестили дитину вдома. І священник, і дяк прийшли у квартиру без масок… Тобто нас не всі чують. Не всі усвідомлюють, наскільки цей вірус небезпечний.

— Сподіваюся, ті люди дали отцю і дяку маски…

— Так, але дехто боятиметься у подібних випадках образити священика… Ми не можемо сказати, щоб проводили богослужіння на вулиці, бо вже холодно, може збільшитись кількість ГРЗ. Варто у церквах обмежити кількість людей. Якщо всіх рекомендацій дотримуватимуться, то якийсь час, можливо, вдасться втримати ситуацію і не вводити повний локдаун. Пропонуємо віддати перевагу онлайн богослужінням.

— В Україні штрафують за недотримання вимог карантину?

— Так. За недотримання маскового режиму, за інші порушення карантинних заходів в Україні введено систему штрафів. Іншого виходу немає.

— Які можете дати поради?

— Нічого нового: маска — соціальна дистанція — чисті руки. Контактні особи — проблема номер один. Якщо контактний з хворим не залишиться вдома на 14 днів, то що мають робити медики? Якщо контактні розповсюджують вірус при тому, що можуть бути безсимптомними носіями або вірус у них ще не проявився, але вже переходить до інших, як це людям пояснити? Такі люди вважають себе здоровими і ходять у громадські місця, інфікуючи інших. Це — катастрофа. Наше завдання — зробити так, щоб контактні особи ізолювалися і навіть за відсутності симптомів не виходили на вулицю, а тим паче у громадські місця. Якщо цього не досягнемо, єдиний виход із ситуації — повний локдаун.

Схожі новини