Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ніч у Львові»: перлини світової музичної і кінокласики

Завдяки «Кредобанку» можна було подивитися фільми просто неба та послухати струнний квартет

У рамках проекту «Ніч у Львові» у Парку культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького відновили нічні кінопокази. Тепер львів’яни матимуть змогу безкоштовно переглядати фільми щоп’ятниці, щосуботи та щонеділі впродовж теплого сезону.

«9 серпня проекту виповнюється два роки, — розповіла «ВЗ» заступник директора з розвитку Парку культури Христина Пархуць. — Раніше ми все робили власними силами: друзі привозили апаратуру, проектор. Для екрана в когось випрошували каркас і тканину. Цього року ми звернулися та отримали підтримку від партнера — «Кредобанку», щоб зробити цей проект більш сучасним». Тепер стрічки транслюють на великому екрані (3 на 5 метрів) і у кращій якості — завдяки новому проектору”. Минулі роки репертуар складався переважно із комедій, цьогоріч програма побудована на класичних мотивах. «У п’ятницю будемо показувати польські фільми в оригіналі із субтитрами, в суботу — світову класику, а що дивитись у неділю, глядачі обиратимуть самі на сторінці у «Фейсбуці», — розповів «ВЗ» керівник прес-служби «Кредобанку» Віктор Гальчинський. — Серед користувачів, які проголосують за фільм-переможець, щотижня розігруватиметься сувенір від «Кредобанку». Щасливчика обиратиме інтернет-сервіс Random.org».

Усю інформацію про проект можна переглянути на сторінці проекту у соціальній мережі Facebook («Кіно в парку з «Кредобанком»). Також там організатори повідомлятимуть про скасування трансляцій, якщо погодні умови заважатимуть комфортному перегляду. «Фільми розпочинаються о 21.30, і до 24.00 ми старатимемось завершувати», — розповідає Христина Пархуць.

У п’ятницю, 15 липня, відбулося відкриття кінопоказів. Стартували культовим фільмом 80-х років ХХ століття — комедією Юліуша Махульського «Секс­місія» (у вітчизняному прокаті йшов під назвою «Нові амазонки»). Молоді зібралось з кілька сотень. Публіка із комфортом розсілася на травичці — на кариматах і ковдрах. Багато хто приїхав на велосипеді. «Обож­нюю фільми, а фільми на великих екранах — ще більше, — ділиться враженнями з «ВЗ» один із глядачів Федір Семен. — Але репертуар кінотеатрів якийсь надто прісний і одноманітний. Тішусь, що у нас почали транслювати класику для широкої аудиторії. Тож із моєю дівчиною та друзями вирішили влаштувати собі гарний вечір». А Ганна Соловій, закутавшись у теплий плед, розповідає: «Я — студентка. Зі стипендії особливо не походиш ні у кінотеатри, ні на пафосні кінопокази. А тут і безкоштовно, і до гуртожитку п’ять хвилин ходи. Та сподіваюсь, що поряд із класикою якісь комедії теж будуть. Надто вже я їх люблю». Цього вечора перший подарунок від партнера проекту знайшов свого власника — Ольга Саливончук виграла флешку та сувенірну продукцію від «Кредобанку».

У суботу, 16 липня, кіномани насолоджувалися легендарною комедією 60-х «Сніданок у Тіффані» з Одрі Хепберн у голов­ній ролі.

«Кредобанк» також організував культурну подію і для меломанів. У суботу, 16 липня, у рамках «Ночі у Львові» в підземеллях відділення банку на вул. Цеховій, 1 відбувся безкоштовний музичний вечір. Струнний квартет «Фенікс» виконав для публіки твори кардинально різних жанрів і епох: від класики до року, від Моцарта до Deep Purple. Прозвучали також твори Мирослава Скорика, Лероя Андерсона, саундтреки до фільмів «Запах жінки», «Пірати Карибського моря», «Реквієм за мрією» та інші. «Репертуар ми формували поступово, виходили із уподобань публіки, — розповів «ВЗ» скрипаль квартету Микола Гав’юк. — Ну і, звісно, не обійшлося без власних фаворитів у світі музики». І схоже, що сформували таки правильно: після завершення концертної програми квартет викликали «на біс» і проводжали стоячи. «Як музиканту мені було дуже приємно почути класичних композиторів, — ділиться одна зі слухачок Олена Василенко, — але й мотиви із шедеврів кінематографа викликали певну ностальгію. Вечір вдався!».

Схожі новини