Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вегетаріанство: «так» чи «ні»

Останні наукові дослідження вегетаріанства порівняно з невегетаріанством показали, що вегетаріанський спосіб харчування можна пов’язати з кращим загальним станом здоров’я — нижчими рівнями ожиріння, меншим ризиком хвороб серцево-судинної системи і меншою смертністю

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Клінічні дослідження показали, що вегетаріанський стиль харчу­вання знижує рівень кров’яного тиску. Вегетаріанці споживають менше жиру (особливо насичених жирних кис­лот), більше клітковини, калію та вітамі­ну С, ніж невегетаріанці. У вегетаріанців спостерігається нижчий індекс маси тіла. Такі особливості, а також інші фак­тори стилю життя, сприяють кращому стану здоров’я, який спостерігається у вегетаріанців.

Протягом останніх десятиліть науко­ві дослідження змістилися з перевірки поживності та достатності вегетаріан­ської дієти в бік з’ясування її користі для здоров’я людини та профілактики за­хворювань. Виявлено, що у вегетаріан­ців спостерігається нижчий індекс маси тіла, нижчий кров’яний тиск, а також менша частота хвороб серця, гіперто­нії, цукрового діабету 2-го типу, хвороб нирок, метаболічного синдрому, хворо­би Альцгеймера та інших захворювань. Встановлено, що споживання черво­ного м’яса безпосередньо пов’язане з підвищеним ризиком раку стравоходу, печінки, товстого кишечнику та легень. Деякі дослідження впливу вегетаріан­ської дієти на психічне здоров’я пока­зали нижчі рівні депресії та позитивні­ше налаштовані психологічні профілі у вегетаріанців. Спостерігається менша частота захворюваності на рак.