Передплата 2024 ВЗ

Лікувати стоматит слід невідкладно!

Дитячі хвороби, на жаль, — невід'ємні супутники зростання наших малюків. До їх числа належить і стоматит, який багато лікарів називають «хворобою брудних рук». Під час захворювання у дитини в роті з’являються невеликі виразки, які завдають малюкові болю й страждань

Кожен вид стоматиту спричинений певними причинами і, залежно від віку дитини, відрізняєть­ся особливостями розвитку. Тому перш ніж цікавитися, як виглядає стоматит у дітей, по­трібно знати, які бувають його різновиди, адже причини ви­никнення цієї патології дуже різноманітні.

«Природа стоматиту може бути алергічною, бактері­альною, кандидозною, алі­ментарною (пов'язаною з порушенням харчування), — розповідає дитяча сто­матологи­ня клініки „BS-ДЕНТ“ Ореста Чиж. — Однак найчастіше причиною дитячого стоматиту стають різні збудники. І це насам­перед віруси з родини гер­песів. Захворювання, спри­чинені ними, різноманітні - починаючи від лабіального герпесу (так звана застуда, яка з’являється на губах) і закінчуючи онкологією. Гер­петичний, він же афтозний, стоматит — один із проявів герпетичної інфекції. Це одна з найпоширеніших вірусних інфекцій — щонайменше од­ним або декількома збудни­ками герпесу інфіковано по­над 90% населення планети. Особлива небезпека полягає у тому, що цей вірус не по­лишає наш організм. Зара­зившись один раз, ми наза­вжди стаємо його носіями. Тож внаслідок зниження рівня імунітету, наприклад, після перенесених захворювань, за незбалансованого харчу­вання — він активізується. А в дитячому віці, особливо після першого контакту з герпесом, може проявлятися у формі стоматиту».

Найчастіше це захворю­вання вперше проявляється у віці від 3−6 місяців до 3 років, — акцентує лікар, — коли відбу­вається перший контакт з цим вірусом. Імунітет дитини ще не може самостійно перемог­ти стоматит, а слина ще не має у своєму складі сильнодіючих ферментів, які б протистояли потраплянню хвороботвор­них бактерій. Прояви хвороби можуть суттєво відрізнятися — від практично безсимптомно­го перебігу до важкої форми з підвищенням температури до 40 градусів. За тяжкого пере­бігу захворювання супрово­джується явищами загальної інтоксикації - крім високої температури, з’являються го­ловний біль, блідість шкірних покривів, нудота, блювота. Порожнина рота набрякає, з’являються невеликі вираз­ки (афти). Вони дуже болючі, тож дитина відмовляється їсти, відкривати рот, погано спить. Слина стає в’язкою, збільшуються підщелепні і на­віть шийні лімфовузли. Після появи висипань температура зазвичай знижується, однак виникнення нових виразок провокує чергове підвищення температури.

Висипання можуть лока­лізуватися не тільки у порож­нині рота, а й навколо нього. «Лікування навіть у легких випадках необхідно узгоджу­вати з педіатром, — застері­гає стоматологиня. — Основні напрями — зниження інтокси­кації, зменшення больового синдрому, особливо перед їдою, і обробка порожнини рота після їди антисептиками (фурацилін, слабкий розчин марганцівки), застосування противірусних препаратів. Коли гострий період закінчу­ється, для відновлення слизо­вої застосовують препарати, що прискорюють епітелізацію уражених ділянок, зокрема розчини вітаміну А, солкосе­рил».

Як правило, джерелом ін­фекції стають самі батьки або інші діти через недотримання елементарних правил гігієни. «Щоб убезпечити дитину від стоматиту, — наголошує лікар­ка, — слід дотримуватися про­стих правил: малюк повинен мити руки перед їдою, після відвідування туалету тощо; з раціону дитини слід виключи­ти всі солодощі та продукти, що містять цукор; після вжи­вання молочних продуктів по­трібно промити малюкові рот або промокнути його ватним тампоном з розчином соди; стежте, щоб малюк не брав до рота брудних предметів; всі члени сім'ї, у яких з’явився герпес, повинні терміново його лікувати, щоб виключити зараження дитини».

Оксана Нагірна.