Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Які ознаки того, що ви вживаєте багато цукру

Кілька ознак

Цукор. Фото: pexels
Цукор. Фото: pexels

Вам постійно хочеться солод­кого. Якщо постійно хочеться ласощів і запити це все солодкою водою, то ви споживаєте велику кількість цукру. Така звичка може призвести до циклічної тяги через стрибки та падіння цукру в крові.

Коливається рівень енер­гії. Якщо рівень цукру в крові починає стрибати, виникають енергетичні збої в організмі. То ви почуваєтеся гіперактив­ними, то ваша енергія раптово кудись зникає. Це може бути пов’язане з тим, що ви їсте занадто багато цукру.

Можуть виникати проблеми із зубами. Цукор — основна причина за­хворювання ротової порожнини, руй­нування зубів та появи карієсу. Дослі­дження Frontiers in Oral Health показали, що цукор винен у карієсі зубів, який розвивається, коли бактерії порожнини рота поглинають цукор і переробляють його на кислоту, що послаблює зубну емаль.

Зайва вага. Регулярне надмірне споживання цукру призводить до на­бирання зайвих кілограмів. Високий рівень цукру порушує належний об­мін речовин і шкодить екосистемі ор­ганізму. Здоровий кишківник регулює рівень глюкози в крові, а багато цукру провокує збої та перевантаження трав­ної системи, тому вона не контролює цей баланс. Чим більше цукру ви їсте, тим більше організм просить його, що призводить до зайвої ваги. До того ж доданий цукор не насичує організм, у ньому багато порожніх калорій і немає поживних речовин, тому за надмірно­го вживання солодощів можна набрати багато зайвої ваги, так і не наситивши організм.

Відчувається хронічний біль. Надмірне вживання солодощів та солодких напоїв призводить до хроніч­ного болю. Звіт, який опублікували ліка­рі у журналі клінічної медицини «Journal of Clinical Medicine», показав, що велика кількість жирів та цукру в організмі па­цієнтів з остеоартритом призводить до посилення хронічного болю і його роз­витку у здорових людей. Так відбуваєть­ся, тому що цукор здатен викликати за­палення в організмі людини.

Ви постійно відчуваєте голод та незадоволення. Солодощі викликають відчуття голоду, оскільки після вживан­ня солодкого організм почувається си­тим досить недовго. Він швидко спалює цукор, бо йому потрібні реальні поживні речовини — білки, клітковина і вуглево­ди. Тому відчуття голоду посилюється, тоді виникають нав’язливі та бездумні перекуси, що призводить до споживан­ня ще більшої кількості цукру. В нашому організмі є лептин — це гормон, який регулює голод. Велика кількість спожи­тих солодощів здатна впливати на цей гормон, через що посилюється апетит і відчуття голоду.

Виникають проблеми з тис­ком. Споживання великої кількості цу­кру провокує підвищення артеріально­го тиску. Дослідження, яке опублікував журнал Nutrients, доводить, що у лю­дей, яким 68−80 років, споживання цу­кру напряму пов’язане з підвищенням тиску. Якщо ви помітили стрибки тиску, значить, є перевищення дози додано­го цукру. Доданий цукор підвищує рі­вень сечової кислоти в організмі і при­гнічує вироблення оксиду азоту (NO), який потрібен для еластичності судин. Коли в організмі знижується вміст NO, кров’яний тиск підвищується.

Схожі новини