Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бузок покращить настрій та порятує від хвороб

Фіолетовий, рожевий, синій, білий — якими тільки кольорами не нагородила його природа! А ще — запах, котрий упізнаєш серед тисячі інших. Аромат квітів піднімає настрій, дарує свіжість та бадьорість

Бузок
Бузок

Мова — про бузок, який росте чи не на кожному обійсті. Проте не всі знають, що він — ще й цінна лі­карська рослина. Бо містить ефірні олії, аскорбінову кислоту, смоли і флавоноїди. Вирізняється жарознижувальною, проти­запальною, сечогінною і знеболювальною діями.

Лікувальними є квіти, листя і кора. Бруньки збирають навесні, суцвіття — під час бутонізації, листя — в червні, а кору за­готовляють із молодих гілок. Припасайте сировину сухої теплої погоди і сушіть у тіні, при хорошому провітрюванні. Тримати слід у полотняних мішечках. Цілющі властивості зберігаються протягом 2-х років.

Застосування:

Висока температура. Аби її знизити, приготуйте настій. 2 ст. л. листя заливають 1 склянкою окропу і витримують протягом години. Вживайте по 1 склянці 3 рази на день.

Ревматизм, відкладення солей, ос­теохондроз. 1 частину квіток заливають 10 частинами горілки і 2 тижні тримають у темній ємності при кімнатній температурі. Всередину приймати по 20 крапель 2 рази на день. Зовнішньо використовують, вти­раючи у хворі місця.

Забої. 1 ст. л. квітів залийте 0,5 л горіл­ки й настоюйте 2 тижні. Застосовувати слід у вигляді компресів, оновлюючи пов’язку 3 рази на день.

Гнійні рани. 2 ст. л. листя залийте 1 скл. окропу і, витримавши 3 години, процідіть. Одержаним засобом промивають рани.

Цукровий діабет, бронхіальна аст­ма і панкреатит. 2−3 ст. л. бруньок бузку ошпарте 2-ма склянками окропу і настоюй­те 6 годин. Вживати треба по 1 ст. л. (перед їдою).

Діарея. 1 ст. л. квіток залийте 1 склян­кою окропу і настоюйте 30 хвилин. Проці­дивши, вживають по 1 ст. л. протягом дня.

Ларингіт. 50 г квітів залити 100 мл го­рілки, настоювати 7 діб. Відтак процідіть і розбавте кип’яченою водою у співвідно­шенні 1:10. Полоскати горло необхідно 3−4 рази на день.

Запалення нирок. 2 ст. л. листя залий­те 1 склянкою води, доведіть до кипіння, витримайте 3 години і процідіть. Вживають по 1 ст. л. перед їдою. Курс лікування — 14 днів.

Камені в нирках, цистит. Настій допо­магає розчинити камені в нирках. 1 ст. л. квіток залийте 1 склянкою окропу і через 1 годину процідіть. Вживати по 1 ст. л. 4 рази на день.

Подагра. 2 ст. л. квіток заливають 1 склянкою 70% спирту або 2 склянками го­рілки. Настоюйте в темному місці 14 днів. Процідивши, варто приймати по 15−20 кра­пель (перед їдою).

Гострота зору. Свіжі квіти заваріть як звичайний чай та охолодіть до теплого стану. Складену в кілька разів марлю або ватні диски змочують у цьому настої і при­кладають до очей. Достатньо тримати 5−10 хвилин. Процедуру повторюють щовечора.

Хворобливі менструації. 1 ч. л. насін­ня або квіток кип’ятіть в одній склянці води протягом 15 хвилин. Відтак проціджують і вживають вранці протягом 2 тижнів по 1/3 склянки.

Помічний бузок і за багатьох інших за­хворювань. Проте можуть бути й протипо­казання, тому використовувати препарати варто під наглядом лікаря і не збільшувати дозування.

Схожі новини