Передплата 2024 «Добра кухня»

Букет вітамінів у пучку цибулі

Гострі промінчики зеленої цибулі можуть стати не тільки прикрасою будь-якої страви на вашому столі, а й гострим доповненням до їжі. Адже в одному її пучку цілий букет вітамінів

Цибуля
Цибуля

Цибулю окультурили кілька тисяч років до нашої ери. На думку науковців, батьківщина цибулі - на території в межах кордонів сучасних Ірану й Афганістану. Нині цибулю вирощують на всіх континентах, заселених людьми.

Найчастіше для вирощування зеленої цибулі використовують ріпчасту, але можна використовувати й пагони цибулі-батуну і цибулі-шалоту. Зважаючи на смакові якості, зелену цибулю необхідно збирати протягом періоду, коли цибулина ще не дозріла. Зелена цибуля широко застосовується в кулінарії як добавка до салатів та вінегретів, різних овочевих та м’ясних страв, а також як закуска і смакова добавка до супів, соусів, підливки і фаршу.

Хімічний склад

Зеленій цибулі слід віддава­ти перевагу ранньою весною, в періоди авітамінозу. У 100 г міс­титься денна норма аскорбінової кислоти для дорослої людини.

Паростки цибулі містять білки, вуглеводи, клітковину, пектини, а також вітаміни А, С, Е, вітаміни групи В, каротин. Також багата зелена цибуля на мікроелементи: калій, кальцій, магній, фосфор, залізо.

У 100 г зеленої цибулі в серед­ньому близько 19 ккал.

Корисні властивості

У зеленій цибулі міститься ве­личезна кількість мікроелементів і поживних речовин, які здатні під­тримувати життєві функції люд­ського організму. Багато фахівців вважають, що в пір'ї цього овоча набагато більше вітамінів, ніж у самих цибулинах, які ми спожива­ємо протягом усього року. Правда це чи ні, визначити складно. Од­нак те, що зелена цибуля корисна, — факт. Це чудовий засіб у бороть­бі з весняним авітамінозом.

У соці зеленої цибулі багато корисних речовин, він багатий на мікроелементи, вітаміни, ефірні олії, вуглеводи.

Зелена цибуля містить цинк у більшій кількості, ніж інша зелень. Нестача цього елемента може ви­кликати випадання волосся і лам­кість нігтів, негативно відбитися на репродуктивній системі жінок, а у чоловіків на виробленні чоло­вічого статевого гормону тестостерону та активності спермато­зоїдів. До того ж цинк бере участь у формуванні імунітету.

У зеленій цибулі містяться речовини, які зміцнюють серце­вий м’яз і стінки судин, тож сер­дечникам і людям з ослабленим здоров’ям необхідно звернути увагу на цю зелень.

Багата цибуля й на кальцій і фосфор, що дуже благотворно впливають на стан зубів.

Також зелена цибуля:

  • підвищує апетит
  • покращує травлення і про­цес засвоєння їжі
  • підвищує тонус
  • корисна за ГРВІ та грипу (за­вдяки наявності фітонцидів)
  • нормалізує тиск
  • допомагає за цукрового діа­бету
  • стимулює процеси крово­творення
  • благотворно впливає на сер­цево-судинну систему
  • знижує ризик ракових захво­рювань

Крім того, зелена цибуля має антисептичну, тобто протимікроб­ну, бактерицидну, протизапальну і антисклеротичну дії. За тривалого зберігання зелена цибуля в’яне і втрачає свої корисні властивості.

Зверніть увагу! Зелена цибу­ля протипоказана у випадку дея­ких захворювань печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини