Передплата 2024 «Добрий господар»

Цибуля-порей — для здоров’я печінки

Цибуля-порей по праву належить до переліку улюблених овочевих культур у багатьох країнах. Страви з неї приносять нашому здоров’ю неоціненну користь

Цибуля-порей
Цибуля-порей

Порей, як і ріпчаста цибуля та часник, містить арома­тичні речовини, що мають у своєму складі сірку, яка надає йому сильного характерного за­паху.

Порей багатий на мінераль­ні солі, а також містить ефірні олії, що збуджують апетит, сти­мулюють діяльність печінки і жовчного міхура. Крім того, по­рей — профілактичний, а част­ково і лікувальний засіб у ви­падках ревматизму, подагри та ожиріння. У поєднанні з іншими овочами його використовують для приготування салатів і ово­чевих страв, а тушкований по­рей — смачний гарнір до м’ясних страв.

Хімічний склад

Всі представники родини ци­булевих цінуються за надзвичай­но багатий хімічний склад. Ось і порей містить велику кількість солей кальцію, фосфору, калію, заліза, магнію та сірки. Ефір­на олія цибулі-порею насичена нікотиновою та аскорбіновою кислотами, сіркою, каротином, білковими сполуками, рибофла­віном і тіаміном. На відміну від ін­ших овочів, у процесі зберігання цибулі-порею в білій частині сте­бла вміст аскорбінової кислоти збільшується у півтора раза.

Що ж до вітамінів, то ця рос­лина багата на вітамін С і вітамі­ни комплексу В, а також, у мен­шій кількості, на вітаміни А, Е, Н.

Корисні та лікувальні властивості

У народній медицині по­реєм часто лікували цингу, сечокам’яну хворобу (хоча сьо­годні медики не рекомендують їсти його людям, схильним до утворення оксалатних каменів), ревматизм, використовували його як заспокійливий і засіб, що відновлює сили організму.

Зовнішньо цибулеву кашку застосовували для лікування ран і фурункулів, знімали нею біль і подразнення після укусів комах — оводів, бджіл.

Порей — чудовий дієтичний продукт. Калорійність цибулі-порею — лише 36 Ккал на 100 г, тому його включають у дієтичний раціон харчування, адже порей втамовує голод і швидко насичує організм.

Сірка, що міститься у пореї, сприяє покращенню апетиту, активізує травні процеси, добре впливає на функціонування пе­чінки та жовчного міхура.

Порей сприяє очищенню кро­ві, підвищенню рівня гемоглобі­ну у ній, поліпшує та прискорює процес кровотворення.

Цей овоч — хороший профі­лактичний засіб проти варикоз­ного розширення вен, тромбозів та інших подібних захворювань.

Крім того, цибулю-порей за­стосовують для профілактики різних простудних та інфекцій­них захворювань. Порей зміц­нює імунітет, відновлює фізичні сили, підвищує життєвий тонус. Цей овоч рекомендується як ан­тисептичний, протимікробний засіб.

Свіжа цибуля-порей знімає запалення і знищує інфекцію, застосовується у лікуванні пода­гри, артриту і запальних захво­рювань сечовивідних шляхів.

Жінкам, схильним до цисти­тів, слід якомога частіше вклю­чати порей у своє меню — активні речовини порею, проходячи че­рез сечовивідні шляхи, вбивають мікробів і нормалізують роботу сечового міхура.

Протипоказання

Порей не можна вживати лю­дям, які хворіють на виразкові недуги шлунка та дванадцятипа­лої кишки, особливо в період їх загострення.

Медики вважають, що у ви­падку алергії на нікель або його сполуки цибулю-порей слід вживати потроху і з обережніс­тю або взагалі від неї відмови-тися.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини