Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Наша кров може воювати»

Українців закликають ставати донорами й рятувати таким чином життя хворих та поранених

За один раз донор може безпечно віддати не більш ніж 13% від загального об’єму крові. Для людини, яка важить менш як 50 кг, стандартна донація – 450 мл – перевищуватиме рекомендований показник. Фото Pixabay
За один раз донор може безпечно віддати не більш ніж 13% від загального об’єму крові. Для людини, яка важить менш як 50 кг, стандартна донація – 450 мл – перевищуватиме рекомендований показник. Фото Pixabay

Щороку у період Новорічно-Різдвяних свят в Україні зменшується донорська активність. Зрозуміло, коли люди вживають алкоголь та багато їдять (переважно те, що не надто корисне), не думають про те, що завтра їм потрібно піти й здати кров. Однак тяжкі хвороби, складні пологи та нещасні випадки неможливо поставити на паузу. А через війну до цього переліку додалися також поранення — військових і цивільних.

У Міністерстві охорони здоров’я неодноразово наголошували: ро­сійські пропагандисти не полиша­ють спроб нав’язати українському сус­пільству думку, що війська загарбників нещадно б’ють по наших захисниках та захисницях, і через це наші лікарні на­чебто переповнені пораненими. Мовляв, починає бракувати донорської крові… Цю дезінформацію ворог періодично «закидає» в соцмережі. Мета очевидна — посіяти паніку і зневіру серед українців. У МОЗ підкреслюють: стратегічні запаси крові в Україні залишаються стабільни­ми! Утім, це не означає, що можна осла­бити донорський фронт. Тривають тяжкі бої з окупантами, росіяни продовжують обстрілювати мирні українські міста та села. Регулярне поповнення запасів кро­ві та її компонентів — запорука національ­ної безпеки й обороноздатності країни.

Харківський художник Гамлет Зіньківський своєю роботою прагнув нагадати українцям, щоб ті не переставали донатити кров для Перемоги.
Харківський художник Гамлет Зіньківський своєю роботою прагнув нагадати українцям, щоб ті не переставали донатити кров для Перемоги.

Як дізнатися, що потрібна саме ваша група крові та як стати донором

Зателефонуйте до найближчого цен­тру крові або іншого медичного закладу, який проводить забір крові, повідомте працівнику, яка у вас група і резус-фак­тор. Якщо на момент дзвінка нагальної потреби у вашій крові не буде, вам за­пропонують здати її в інший день або ж внесуть у базу донорів й зв’яжуться за потреби.

Якщо ви живете далеко від центру крові, ви можете дізнатися, коли у вашо­му регіоні працюватиме виїзна бригада.

Також можна внести свої дані в онлайн-реєстри донорів. Швидко і про­сто це можна зробити на платформі «ДонорUA» або медичному сервісі Helsi. Після того, як ви вкажете необхідну ін­формацію, залишиться дочекатися пові­домлення від координаторів.

Як підготуватися до здачі

Як нагадують в Українському центрі трансплант-координації, за 72 години не слід приймати ліки, які розріджують кров, — аспірин, анальгін тощо. Якщо ви при­ймаєте інші медикаменти, перед здачею крові потрібно проконсультуватися з ме­дичними працівниками центру крові. Ви­няток — гормональні контрацептиви.

За 48 годин не можна вживати ал­коголь. День перед цим необхідно обов’язково добре виспатися, а в день донації - з'їсти легкий сніданок.

Рекомендується утриматися від курін­ня — не курити за годину до і годину піс­ля процедури. Нікотин проникає в кров і може становити небезпеку для тих паці­єнтів, яким її будуть переливати, особли­во для новонароджених. Крім того, від куріння може погіршитися самопочуття самого донора.

Не варто вживати в їжу смажене, го­стре, солоне й копчене. А ще — бана­ни, яйця, молочні продукти та вершкове масло. Ці продукти негативно впливають на якість компонентів крові.

Що дозволяється пити:

  • солодкий чай;
  • морс;
  • компот;
  • мінеральну воду.

Що можна їсти:

  • хліб;
  • сухарі;
  • варені каші (готові сніданки — не ва­ріант);
  • варення;
  • рибу;
  • овочі й фрукти (крім бананів).

Перед здачею крові або її компонентів потрібно пред’явити посвідчення особи. Коли вас оглядатиме лікар, постарайте­ся чесно відповісти на всі запитання. Не приховуйте інформації про вживання лі­карських засобів, алкоголю, наркотичних речовин та перенесені захворювання.

Перед донацією випийте дві склян­ки соку або води — це забезпечить добре самопочуття після здачі крові. Постарай­теся цього дня не планувати важливих зустрічей і серйозних справ.

Протипоказання до донорства:

  • серйозні активні, хронічні, неінфек­ційні захворювання;
  • патологічна схильність до кровотеч;
  • багаторазові випадки втрати свідо­мості чи судом;
  • цукровий діабет (якщо пацієнт за­стосовує інсулін);
  • інфекційні хвороби (гепатити В і С, ВІЛ тощо);
  • онкопатології (за винятком раку in situ з повним одужанням);
  • хвороба Кройцфельда-Якоба;
  • будь-які випадки проведення вну­трішньовенних або внутрішньом'язових ін'єкцій препаратами, яких не призначив лікар, зокрема застосування стероїдів і гормонів у бодибілдерів;
  • пересадка ксенотрансплантатів (від організму іншого виду);
  • ризикована сексуальна поведінка.

Інформацію у медперсоналу варто уточнювати щодо всіх захворювань й па­тологічних станів.

Інтервал між здачами крові й еритро­цитів має становити не менш ніж 60 днів. Для здачі плазми та тромбоцитів — міні­мум 30.

Донором може стати будь-яка здоро­ва людина від 18 до 60 років, яка важить не менш ніж 50 кг. Старші люди також мо­жуть здавати кров, але це вже — на роз­суд лікаря, який проводитиме забір.

Схожі новини