Передплата 2024 «Добрий господар»

«Солонківська громада приховує інформацію про те, куди витрачають спільні кошти…»

Проте за рішенням суду територіальні громади зобов’язані оприлюднювати таку інформацію!

Фото з Фейсбуку Солонківської ОТГ
Фото з Фейсбуку Солонківської ОТГ

Солонківська громада відмовляється оприлюднювати інформацію про те, скільки військового ПДФО отримала і яку суму витратила на армію. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив громадський активіст Святослав Літинський.

«Зробив я запит до сільради Солон­ки, як вони допомагають армії, — написав Святослав Літинський. — До них пере­реєстровували військові частини зі Льво­ва, щоб вони заробляли на ПДФО. Бог­дан Дубневич відмовився дати відповідь. Потім намагався, мабуть, згадуючи своє кримінальне минуле, наїхати на мене — спробував ображати мене у своєму ві­део… Суд встановив порушення закону. Буду очікувати на відповідь».

Нагадаємо, Богдан Дубневич — го­лова Солонківської територіальної громади.

Я зателефонувала до Святослава Лі­тинського, аби розпитати деталі цієї справи.

— До повномасштабного вторгнення Солонківська громада перереєструвала до себе 125-ту окрему бригаду Територі­альної оборони України, — каже Святос­лав Літинський. — Військове ПДФО, яке від них отримували, використовували на громадські потреби.

Як почалося повномасштабне вторгнення, до жовтня минулого року вони все ще отримували від них ПДФО. Я робив запити не лише до Солонківської грома­ди, було 72 запити. Запитував, скільки військового ПДФО отримуєте, скільки на армію витрачаєте?

Жодна громада не відмовилась на­дати таку інформацію. Лише Солонків­ська громада відповіла, «що вони не зобов’язані володіти такою інформа­цією, скільки до них грошей прийшло і скільки вони витратили на армію, і скіль­ки планують витратити на армію». Диви­на… Я звернувся до суду, оскаржив цю відповідь. Суд став на мій бік: громади зобов’язані оприлюднювати таку інфор­мацію!

Коли пан Дубневич дізнався, що я по­дав до суду, записав образливе відео… Раніше я був помічником народного де­путата Галини Васильченко (яка була су­перницею Дубневича на виборах до Вер­ховної Ради і виграла перегони. — Авт.). У тому відео Дубневич заявив: «Василь­ченко, випустіть Літинського з-під спід­ниці…». Коли Дубневич побачив, що програв суд, зробив ще один допис. На­писав, що судові витрати мені поверне. Я йому номер картки дав, але грошей досі немає… Щодо військового ПДФО, то, за рішенням суду, Солонківська громада зобов’язана оприлюднити цю інформа­цію. Цього досі не зробили.

— Як інші громади допомагають військовим, що вони повідомили?

— Хтось допомагає армії навіть більше за військове ПДФО, яке отримали. Хтось суттєво менше… Новояворівська грома­да, наприклад, має повернути до держ­бюджету реверсні дотації, бо у них хоро­ший дохід. Куликівська громада каже, що військового ПДФО отримала 7 млн грн. З цих коштів 2 млн грн — це субвенції (тобто допомогли військовим частинам гроши­ма). Товарами нічого не передали. Тоб­то на власні потреби у них залишилося 5 млн грн. Кам’янсько-Бузька громада повідомила, що отримала 43 млн грн вій­ськового ПДФО. На товари для армії ви­тратили 1,5 млн грн, субвенцій — 8 млн.

А ось Солонківська громада інфор­мацію про те, куди витрачаються спільні кошти, вперто приховує…

Схожі новини