Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Малина — з Волині, кавуни — з Азербайджану

Через воєнний стан та окупацію південних регіонів сезонні овочі та фрукти привозять з інших областей

Війна суттєво не вплинула на асортимент продуктів на продуктових ринках. Сезонні овочі та ягоди привозять з Сербії, Греції, Іспанії, Італії… З українських регіонів — Закарпаття, Волині, Львівщини, Тернопільщини…

На Привокзальному ринку у розпалі сезон кавунів. Цього року вони, на жаль, не з Херсонщини, бо цей регіон в окупації, а з Азербайджану. Кілограм азербайджанських кавунів — 40 гривень, дині — по 65.

«Попит на азербайджанські кавуни гірший, ніж на кавуни, привезені з Херсонщини, — сказав „ВЗ“ продавець Дамір. — Люди часто питають, звідки і йдуть геть. Купує хіба кожен десятий. Не розумію, чому так. Наші кавуни солодкі і зберігаються довше, ніж українські. Вони без хімії».

На ринку вдосталь малини. Її привозять переважно з Волині. За кілограм правлять 200 гривень. Якщо купувати у харчовому лотку — 100 грн, за пластиковий стакан ягоди треба викласти 80 грн. Є малина із садиб Львівщини. Її разом з іншою городиною привозять продавчині старшого віку, які роками торгують на цьому ринку. Цього року «малина від бабусь» дорога — 50 гривень за пластиковий стаканчик, або 150 гривень за пластикове відро на півлітри. Торік була удвічі дешевше.

Серед сезонних ягід відчутно подешевшала лохина. Тепер її можна придбати по 110−120 гривень за кілограм, ще місяць тому — 200−250 грн. Зауважила, що попит на лохину великий, купують по півтора кілограма. Продавець Данило каже, що до нього за лохиною приходять навіть ресторатори, які беруть ягоду для декору на десерт.

В окремих ятках продають полуницю. Це пізня ягода, яка плодоносить у серпні. За кілограм просять 65 гривень. Але виглядає така полуниця не надто презентабельно…

Ціни на сезонні фрукти такі: нектарин — 60 гривень за кілограм, персики — 45, абрикоси — 35. Сорт абрикосів Ананаска — 80 гривень, сливи — 25 гривень за кілограм.

«Цього року сезонні фрукти подорожчали щонайменше на 30%, оскільки збільшилися витрати на доставку — дорогий бензин, — каже продавчиня Надія. — Восени ціни теж будуть високі, такі економічна реалії».

Яка ситуація із «борщовим набором»?

На ринку овочів для борщу вдосталь, все вирощують на полях Львівщини та Закарпаття, окремі овочі привозять з Тернопільщини. Кілограм картоплі — 15−18 гривень, морква — 20, капуста — 18, цибуля — 17, червоний буряк — 18.

М‘ясо на ринку не подорожчало. Свиняча шинка — 150 гривень за кіло, теляча — 240 грн. Трохи подорожчала курятина, і то окремі позиції: філе — 150 гривень, фарш з філе курки продають за таку саму вартість.

Схожі новини