Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нафтовики вийшли на протест

Через простій одного з родовищ «Бориславнафтогаз» недоотримає 65 мільйонів гривень.

Близько 300 членів трудового колективу НГВУ «Бориславнафтогаз», на чолі з головою профкому підприємства Михайлом Драбчуком, узяли участь в акції протесту в Бориславі. Ставши мирним пікетом перед приміщенням міськради, протестувальники заявили про свою незгоду із «незаконним блокуванням роботи ПрАТ «Укрнафта», чиїм структурним підрозділом є «Бориславнафтогаз».

Чим не задоволені нафтовики, хто блокує їхню роботу? Про це розповів голова проф­кому підприємства Михайло Драбчук. Державна служба геології та надр України відмовила «Укрнафті» у продовженні 9 спеціальних дозволів на видобуток, термін дії яких спливає 2017 року. Цим, як стверджують у товаристві, регулятор фактично заблокував видобувну діяльність у багатьох підрозділах товариства. Один із невиданих дозволів має безпосередній стосунок до «Бориславнафтогазу», позаяк йдеться про експлуатацію розташованої на Сколівщині свердловини. Починаючи з квітня, там припинено технологічний процес видобутку. За прогнозним очікуванням, лише цього року збитки внаслідок простою родовища становитимуть близько 65 млн. грн. Люди втрачають кваліфікацію, недоотримують зарплатню, бо впали обсяги робіт.

Депутати Бориславської міськради у своєму зверненні, підтримавши «Бориславнафтогаз», апелюють до вищих керівників держави. Стурбованість депутатів цілком зрозуміла: очікувані впродовж року надходження до міської скарбниці від «Бориславнафтогазу» становлять 39 млн. 600 тис. грн., або ж 45,2% від загальної суми бюджету Борислава... Тим, хто «розхитує ситуацію» у нафтовидобувній галузі, не варто забувати, що Борислав розташований на нафтовому родовищі. Негативні екологічні зміни тут неможливо усунути без виконання відповідних природоохоронних заходів. Як сигналізують депутати, згортання робіт із ліквідації наслідків нафтовидобутку, яке вимушено проводить «Борислафнафтогаз», може призвести до екологічної катастрофи.

ПАТ «Укрнафта» — найбільший в Україні виробник нафти (частка за підсумком минулого року — 68%), третій за обсягом виробник газу (6%) та шоста компанія за обсягом сплачених податків (8,1 млрд. грн.). Свою відмову у продовженні термінів експлуатації родовищ держрегулятор пояснює податковим боргом «Укрнафти». Але й держава, було наголошено в Бориславі, має свої борги перед «Укрнафтою»...

Борислав, Львівська обл.

Схожі новини