Передплата 2024 ВЗ

За гігакалорії – гігасуми

Як отримати компенсації за підвищення тарифів на комунальні послуги

У травні подорожчав газ для населення, у червні — світло. З 1 липня зросли тарифи на опалення та підігрів води і водопостачання.

В середньому по Україні тарифи на опалення зросли майже на 40%, і на 30% — за водопостачання. Однак в деяких містах, як-от у Києві та Донецьку, тарифи підвищаться майже в два рази. В уряді переконують — малозабезпечені українці подорожчання на собі не відчують, оскільки після 1липня зможуть отримати житлові субсидії та компенсації за підвищення тарифів.

Хто має право на житлові субсидії?

Сім’ї, у яких витрати на житлово-комунальні послуги перевищують 15% їхнього сукупного доходу.

Якщо у складі сім’ї є непрацездатні особи, інваліди чи неповнолітні діти, а доходи на одну особу не перевищують прожиткового мінімуму, вони можуть отримати субсидію, якщо витрати на ЖКП перевищують 10%.

Якщо серед членів сім’ї є особа працездатного віку, яка не працює і не перебуває на обліку у центрі зайнятості, то, швидше за все, субсидії така сім’я не отримає. Не можуть претендувати на субсидії і ті, хто має борги за комунальні послуги.

До речі, економні сім’ї отримують більші субсидії. Так, якщо сім’я попереднього року користувалась субсидією, але при цьому зекономила 10% від вартості комунальних послуг, то на цей рік обов’язкова плата для неї скоротиться на 2%. Тобто тепер сім’я платитиме вже не 15%, а 13%. Якщо зекономити вдалося 20% від вартості, то, відповідно, платити буде лише 11%.

Хто має право на компенсації за подорожчання?

Компенсація надається сі­м’ям, сукупний дохід яких не перевищує прожиткового мінімуму. Для прикладу, візьмемо сім’ю з чотирьох осіб: чоловік, дружина і двоє дітей 4 та 10 років. Прожитковий мінімум для сім’ї рахуємо так:

2 х1218 (прожитковий мінімум для двох дорослих) + 1032 гривні (прожитковий мінімум для дитини до шести років) + 1286 гривень (прожитковий мінімум для дитини від шести до 18 років) = 4754 гривні. Якщо сукупний дохід чоловіка та дружини менше цієї суми, то сім’я має право на компенсацію. У такому разі, сім’я продовжує сплачувати такі самі комунальні послуги, що й до подорожчання, а різницю компенсовуватимуть з бюджету.

Аби отримати компенсацію, після 1 липня треба звернутись до соцстраху за місцем проживання з відповідною заявою (її можна написати у довільній формі). До неї треба додати довідку про склад осіб, зареєстрованих у помешканні, довідку про доходи членів сім’ї та письмову згоду на обробку персональних даних при нарахуванні компенсації.

Розрахунок розміру щомісячної компенсації здійснює управління соцзахисту та переказує ці кошти на особовий рахунок заявника на підприємстві, що надає послуги. На руки компенсації не видаватимуть, аби у людей не було спокуси використати кошти не за призначенням. Надаватимуть компенсацію до завершення опалювального сезону 2014-2015 рр.

Cім’я може отримувати і житлову субсидію, і компенсацію за підвищення тарифів.

Схожі новини