Передплата 2024 ВЗ

Або дорожчий газ, або... дрова

Тарифи для фабрик і заводів вже зросли на третину, для бюджетних організацій — більш як в 1,5 раза. Скільки платитиме населення, ще не вирішили

З 1 квітня газ для України подорожчав на 100 доларів — до 385,5 долара за тисячу кубометрів. Зростання ціни на блакитне паливо першими відчують промислові споживачі та бюджетні організації. Для них з 1 квітня встановили однаковий тариф — 4020 грн. за тисячу кубометрів (367 дол. за курсом на 31 березня). Досі промислові споживачі платили 3113 грн., а бюджетні установи — 2448 грн. Для населення газ має подорожчати з травня, однак якими саме будуть нові тарифи для людей, залишається загадкою. Національна комісія з регулювання енергетики (саме вона затверджує тарифи) мала визначитись з новими цінами на газ для населення 2 квітня, однак розгляд тарифів перенесли. Утім, сподіватись, що підвищувати ціни для населення передумали, не варто.

«Цінова політика щодо тарифів на енергоносії призвела до банкрутства НАК «Нафтогаз України», до неймовірних боргів і фактично до переддефолтного стану в країні. У нас немає іншого виходу, як сказати Україні правду: ми зобов’язані підняти тарифи на енергоносії для того, щоб не збанкрутувала країна, для того, щоб відновити енергетичний баланс держави...”, — заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Річ не лише в тім, що Росія забрала знижку на газ. Навіть з урахуванням цієї знижки Україна не могла вчасно розрахуватись з боргами, які тягнуться ще з минулого року. За уже спожитий газ “Нафтогаз” винен “Газпрому” 1,7 мільярда доларів. А це додаткова можливість шантажувати Україну.

“Навіть якщо припустити, що населення споживає виключно газ власного видобутку, то навіть у таких умовах ціна для них мала б бути хоча б 150 доларів за тисячу кубометрів (1,6 грн. за один кубометр), — каже заступник Центру дослідження енергетики Вадим Гламаздін. — Інколи кажуть, що український газ мав коштувати десь 40 доларів. Насправді, лише собівартість видобутку, не враховуючи транспортування, коливається в ме­жах 100 доларів за тисячу кубометрів. Що ми мали досі? Населення платило за заниженими тарифами, а різницю компенсували з бюджету. Покривати різницю в тарифах нема чим. Тому доводиться піднімати тарифи. Іншого механізму нема. Ніхто не буде продавати вам товар за ціною, меншою, ніж він на той товар витратив. Ціна має покривати хоча б рівень собівартості. Отже, або платимо за вищими тарифами, або не отримуємо газу взагалі”.

У подорожчанні газу для промислових споживачів експерт також не бачить трагедії. “Це — не найвищі тарифи, які платили підприємства. Був період, коли вони були близько 5000 гривень за тисячу кубометрів. Ви чули, щоб якесь підприємство збанкрутувало через високі ціни на газ? Отже, вони підйомні, — каже Вадим Гламаздін. По конкурентоспроможності промислової продукції підвищення тарифів звичайно ж вдарить. Але це ринок. Якщо ви бачите, що десь у вас надто великі видатки, думаєте, як їх уникнути. Наприклад, металургійні підприємства можуть перейти на електричну виплавку чи вугільний пил. І деякі це роблять. Інші далі спалюють невиправдано великі обсяги газу. Якщо вони такі чутливі до підвищення тарифів, то чому не переходять на енергоефективне обладнання? Україна спалює надто багато газу, але при цьому економіка в 2-3 рази менш ефективна, ніж європейська. Тому підприємства, особливо хімічної промисловості, для яких газ не паливо, а сировина, мають зрозуміти — це ринкова данність. Треба навчитися з цим жити”.

Скільки платять за газ в інших країнах?

Українці 84 долари за тис. кубометрів

Росіяни 128 доларів

Румуни 325 доларів

Вірмени 380 доларів

Молдовани 470 доларів

Литовці 528 доларів

Латвійці 558 доларів

Естонці 562 долари

Болгари 605 доларів

Схожі новини