Передплата 2024 ВЗ

Вкладникам «Форуму» залишається лише чекати...

НБУ тим часом «копає» ще на десяток банків

Кілька тисяч студентів та викладачів Львівської політехніки залишилися без стипендій і зарплат. Гроші вони отримували на картки банку «Форум», який НБУ визнав неплатоспроможним. Картки заблокували, а з ними і кошти, які залишались на рахунку. Пощастило лише тим студентам та викладачам, які мають звичку витрачати стипендію і зарплату в той же день, коли отримують.

«У мене на заблокованій картці банку «Форум» залишилось десь 400 гривень. Скільки загалом коштів «зависло» на рахунках наших працівників та студентів, важко сказати, адже хтось знімав усі гроші, хтось відкладав із зарплати. На обслуговуванні у цьому банку були близько трьох тисяч працівників Політехніки та півтори тисячі студентів, — розповів «ВЗ» один із працівників Національного університету. — Тимчасовий адміністратор банку запевнила, що зарплати та стипендії повертатимуть в першу чергу. Окрім цього банку, університет має також угоди зі «Златобанком» і «ПриватБанком». На раді трудового колективу ректор виступив за те, аби дозволити викладачам та студентам самим вибирати банк, у якому вони обслуговуватимуться».

«Ніхто нам не давав ніякого права вибору. Коли вступила на перший курс, усім видали картки «Форуму». Брат вступив торік — їм, не питаючи, видали картки «Златобанку». Зараз там також сказали прийти з копією паспорта — забрати нові картки «Златобанку». Я про цей банк нічого не знаю, чому я повинна відкривати там рахунок? — обурюється студентка Інституту телекомунікацій. — На картці «Форуму» у мене залишилось близько півтори тисячі гривень. Думала, якщо не буду знімати, назбираю... Коли тепер можна буде зняти ті гроші, ніхто не каже».

Утім, не лише політехніки стали заручниками «розбірок» між новим керівництвом НБУ та банком олігарха Новинського. За станом на 1 січня цього року у депозитному портфелі банку «Форум» налічувалось 4,9 мільярда гривень депозитів фізичних осіб. Чи зможуть усі ці люди отримати свої заощадження, а головне — коли? Усі вклади разом з відсотками, сума яких не перевищує 200 тисяч гривень, гарантовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Фонд має виплатити вклади через банки-агенти. Але чи вистачить коштів у Фонду гарантування, аби покрити усі депозити?

За даними ФГВФО, за станом на 1 січня цього року їхні ресурси сягали 7,29 мільярда гривень. Лише за березень НБУ визнав неплатоспроможними чотири банки: «Брокбізнесбанк», «Реалбанк», «Форум» та «Меркурій». Якщо депозити фізичних осіб в «Реалбанку» та «Меркурії» незначні (776 та 969 млн. грн.), то «Брок» та «Форум» мали серйозні портфелі (5,5 та 4,9 млрд. грн.).

Введення тимчасової адміністрації не означає, що банк 100% ліквідують. Можливо, знай­деться інвестор чи НБУ буде готовий надати рефінансування. А Нацбанк зупинятись не збирається. За словами голови НБУ Степана Кубіва, зараз вони здійснюють перевірку ще десятка банків, внаслідок чого ті можуть бути позбавлені ліцензії. «Це навіть не банки — компанії, які займалися незрозумілими операціями, виведенням коштів. Їх кількість сягає десяти, плюс/мінус два. Зараз там працюють перевірки НБУ разом з правоохоронними органами», — заявив пан Кубів. І додав: у разі потреби, НБУ готовий прокредитувати Фонд гарантування вкладів.

«Вкладникам банків, у які уже введена тимчасова адміністрація, залишається лише чекати. Фактично, з моменту визнання банку неплатоспроможним відкликають ліцензію, тому з вкладом уже зробити нічого не можна, — каже фінансовий експерт Олексій Куценко. — Якщо у вас сума вкладів в одному банку не перевищує 200 тисяч гривень, то в будь-якому випадку Фонд гарантування вкладів поверне ці гроші. Якщо вклад перевищує гарантовану суму, то його повернення уже залежить від того, що буде з банком після введення тимчасової адміністрації: його можуть роздерибанити по частинах, знайти інвестора чи ліквідувати».

З досвіду попередньої кризи, саме ліквідація банку дає шанс усім вкладникам повернути гроші. Скажімо, деякі клієнти «Західінкомбанку» уже п’ять років не можуть повернути свої депозити, хоча мають на руках рішення суду. Банк його не виконує, а Нацбанк не поспішає ліквідовувати цю фінустанову... Як розповів «ВЗ» один з вкладників цього банку, який уже кілька років безрезультатно намагається повернути майже 100 тисяч гривень, в НБУ йому відповіли — звернення вкладників не є підставою для ліквідації банку.

Як же вберегти свої гроші? Олексій Куценко радить дотримуватись золотого плавила: «не класти всі яйця в один кошик». Тобто розбивати свої заощадження по різних банках і різних типах вкладів. А ще варто стежити за фінансовими новинами. Якщо ви є споживачем фінансових послуг, то мусите орієнтуватись, у тому, що відбувається на ринку. Скажімо, ще у вересні минулого року була інформація про те, що агентство Fitch відкликало рейтинги банку «Форум», оскільки той (єдиний) так і не надав фінансовий звіт за 2012 рік. А за станом на

1 липня 2013 року банк мав 1033 позови до позичальників на загальну суму 5,5 млрд. грн. Чим не привід поставити під сумнів стабільність банку?

Що робити клієнтам банків із тимчасовою адміністрацією?

Упродовж місяця з моменту прийняття рішення НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури виведення банку тимчасовий адміністратор проводить аналіз бази даних вкладників банку. На основі цього формують списки вкладників для виплати коштів. Для отримання коштів вкладникам необхідно буде звернутися до визначеного банку-агента з паспортом та ідентифікаційним кодом.

Вкладники, у яких закінчився термін депозиту, а також власники поточних та карткових рахунків можуть отримати свої вклади впродовж дії тимчасової адміністрації (її вводять, як правило, на три місяці).

Схожі новини