Передплата 2024 ВЗ

Полуниця у супермаркетах — made in Ukraine!

На тепличних ягодах українські фермери отримують 300% рентабельності. Але спочатку треба знайти інвестора, який вбухає гроші в теплицю

Огірками та помідорами взимку, а тим більше на початку квітня, нікого не здивуєш. Не зникали з полиць супермаркетів цього року і сливи, дині та полуниця. Щоправда, не бачила, аби хтось купував кавуна взимку. По-перше, дорого — 26 гривень за кілограм. Враховуючи, що одна ягідка заважить щонайменше на два-три кілограми — виходить чимала сума. По-друге, якісь ті кавуни такі нещасні, що й їсти не хочеться. Те саме можна сказати і про полуницю — 25 гривень за 250-грамовий кошичок, а зовсім не пахне. “ВЗ” вирішив з’ясувати, звідки потрапляють несезонні овочі та фрукти на наші ринки і чи можна їх їсти.

В Україні налічується з десяток компаній, які імпортують овочі та фрукти. Везуть усю цю смакоту з майже ста країн — починаючи з Польщі та Молдови і закінчуючи Коста-Рикою та Еквадором. Скажімо, той же виноград, який у наших супермаркетах зараз коштує 35-47 гривень за кілограм, везуть аж з Перу та Південно-Африканської Республіки. Там саме сезон. Восени у нас продають турецький та грецький виноград. Банани везуть з Еквадору, ананаси з Коста-Рики... Полуницю везуть з Ізраїлю і... Закарпаття. Виявляється, значна частина помідорів, огірків, кабачків, редиски та полуниці, яка продається у наших супермаркетах взимку та ранньою весною, — ніяка не заморська, а українська.

“В Україні уже досить багато підприємств, які вирощують тепличні овочі та фрукти. Це вигідно, адже є можливість отримувати кілька урожаїв за рік. Крім того, ціна на ту ж полуницю в несезон у кілька разів вища, ніж у червні-липні, — каже керівник компанії “ПРО-Консалтинг” Олександр Соколов. — В Україні формується стабільний попит на тепличні овочі та фрукти, особливо у містах-мільйонниках, оскільки купівельна спроможність жителів великих міст більша. Люди хочуть їсти ці овочі у будь-яку пору року. Якщо є попит, то збільшується і кількість господарств, які це вирощують. Про те, щоб експортувати тепличні овочі, поки що не йдеться, але частка вітчизняної продукції на ринку поступово збільшується. Думаю, вони й надалі продовжать витісняти імпорт, оскільки собівартість української продукції нижча”.

За офіційною статистикою, частка імпорту овочів та фруктів за минулий рік скоротилась майже на 40% — до 1 мільйона тонн. Воно й не дивно, адже кількість підприємств, які вирощують ту ж полуницю, за останні кілька років зросла майже у чотири рази. За даними УКАБ, у закритому ґрунті вирощують майже 200 тонн полуниці на рік. Аби почати тепличний бізнес (теплиця вимагає значно більше вкладень, ніж парник), потрібні серйозні інвестиції, але вони досить швидко окупаються. Рентабельність виробництва сягає 300%. Навіть у морози, коли обігрів теплиці вимагає найбільших витрат, собівартість кілограма полуниці не перевищує 16-17 гривень, тоді як гуртові ціни сягають 50-55 гривень.

“Якщо говорити про “прості” тепличні овочі, наприклад, редиску чи зелень, то Україна її уже практично не імпортує, за винятком невеликих партій. Крим, Одеська область, Закарпаття усі в теплицях, — каже експерт Микола Верницький. — Помідори, огірки імпортують з Туреччини, Іспанії, Молдови, але значна частина — українські. Навіть журавлина уже є наша”.

Коментар для «ВЗ»

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, лікар-дієтолог

У нас насправді великий вибір овочів та фруктів цілий рік. Колись, коли питали американців, коли у них з’являється перша полуниця, вони казали: “Десь о шостій ранку”. Тепер і у нас так. Зрозуміло, що овочі та фрукти в несезон не є смертельними. Але їх вирощують на гідропоніці, під штучним освітленням. У них багато нітратів, які є стимуляторами росту, зате мало вітамінів. Якщо часто споживати такі продукти, можуть відбутись зміни в процесі обміну речовин. Температура тіла людини всередині — 37 градусів. При ній нітрати перетворюються на нітрозаміни, а вони є потенційними канцерогенами. Зрештою, нітрати містяться не лише в ранніх овочах, вони є і в ковбасі, сосисках (їх туди додають як консервант). Як ці нітрозаміни поведуться в організмі, ми не знаємо, адже у кожного з нас своя спадковість. Тому тепличних ягід я б не радила їсти взагалі. Краще купувати морожені, які були зібрані в сезон. У них зберігаються майже усі вітаміни. Можна витягти домашні заготовки. Ложечка ягід, перетертих з цукром, чи шматочок хліба з джемом не зашкодять. Головне, знати міру. Не варто давати тепличних овочів і фруктів дітям. У них шлунково-кишковий тракт формується довго, аж до 17 років. Тому реакція може бути не така, як у дорослого. Зараз уже продають багато зелені, салати — їх можна їсти.

Схожі новини