Передплата 2024 «Добра кухня»

Горіхи замість піґулок

Знижують ризик серцево-судинних захворювань, інсульту та інфаркту

Горіхи
Горіхи

Жоден інший горіх не є таким популярним, як волоський. Цей продукт має й безліч корисних лікувальних властивостей. Про нього найчастіше говорять або як про засіб, здатний активізувати різні людські функції, або як про природний аналог віагри.

Корисні властивості во­лоського горіха вивчають у лікуванні онкологічних за­хворювань, хвороби Альцгей­мера, стресу, роботи судин та серця, нормалізації репродук­тивної функції.

Чимало досліджень показу­ють, що вживання великої кіль­кості рослинних продуктів, до яких належать і волоські горі­хи, знижує ризик розвитку ожи­ріння, цукрового діабету, сер­цево-судинних захворювань і смертності загалом. Це також забезпечує здоровий колір об­личчя, сприяє припливу сил та енергії, нормалізації маси тіла.

Моно- та поліненасиче­ні жирні кислоти, що є у горі­хах, сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину у кро­ві, що допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних за­хворювань, інсульту та інфарк­ту міокарда. Ризик розвитку ішемічної хвороби серця у тих, хто споживає горіхи більш ніж 4 рази на тиждень, на 37% нижчий порівняно з тими, хто не їсть го­ріхів або робить це рідко.

Волоські горіхи є добрим джерелом міді, магнію та мар­ганцю. Це відіграє важливу роль у запобіганні розвитку остеопо­розу.

Волоські горіхи люблять спортсмени, оскільки вони ба­гаті на амінокислоту аргінін, яка викликає розширення кро­воносних судин, покращую­чи таким чином приплив крові до м’язів. Горіхи багаті і на віта­мін Е, який допомагає зберег­ти красу шкіри, волосся та ніг­тів. Також вчені встановили, що за рахунок великої кількості біоактивних речовин та лецитину вони добре зміцнюють пам’ять, знімають нервову напругу та ак­тивують роботу мозку. Очевид­но, що волоські горіхи є нату­ральними та смачними ліками від багатьох хвороб.

Волоський горіх викорис­товують для приготування за­кусок, перших страв, гарячих м’ясних страв, соусів, гарнірів та особливо десертів. Поєдну­ються волоські горіхи з бакла­жанами, яйцями, свіжою зелен­ню, медом, сухофруктами та спеціями.

Трубочки з горіхами

Для тіста: 250 г борошна, 100 г цукру, 100 г вершкового масла або маргарину, 1 яйце, 80 г сметани, ½ ч. ложки солі, ½ ч. ложки соди, 1 ч. ложка ванільного цукру.

Для начинки: 300 г волось­ких горіхів, 40 г цукрової пу­дри, 100 мл сиропу або меду.

Начинка. Волоські горіхи об­смажуємо на сухій пательні або на деку до приємного золотис­того кольору. Очистити від луш­пиння і потовкти у ступці, щоб вони стали масляними. Якщо немає ступки з маточкою, то можна притиснути їх качалкою, але обов’язково потрібно доби­тися маслянистого стану. Змі­шати горіхову масу із цукровою пудрою, будь-яким сиропом або медом. Начинка виходить в’язкою та дуже ароматною.

Увімкнути духовку на 200°С, деко застелити пергаментом і злегка змастити вершковим маслом.

Тісто. Борошно змішати із содою і просіяти. В іншій мисці з'єднати яйце, цукор, сметану, сіль та ванільний цукор. Усі ком­поненти ретельно перетерти до повного розчинення цукру.

Розм’якшене вершкове мас­ло або маргарин збити до пиш­ності. Поступово додавати сметанно-яєчну суміш, не ви­микаючи міксер. Коли всі ін­ґредієнти ґрунтовно переміша­ні, відставити міксер, всипати все борошно і вимішувати ру­ками, намагаючись максималь­но швидко замісити м’яке тісто. Надто довге замішування, як і надлишок борошна, призведуть до того, що вироби будуть твер­дими і грубими. Тому потрібно працювати швидко.

Розділити все тісто на дві частини і розкачати кожну в кор­жики завтовшки 1 см, постійно підрівнюючи краї, щоб вийшов прямокутний пласт. Розріза­ти тісто на довгі чотирикутни­ки і в центр кожного викласти щедрий шар начинки. Краї аку­ратно защипнути і злегка ката­ти рукою рулетик по столу, щоб згладити шов.

Трубочки перекласти на деко і випікати 15−20 хв до рум’яності. Посипати цукровою пудрою.

Цукерки грильяж

1 кг волоських горіхів, 1 склянка рідкого меду, 100 г цукру.

Вимішати мед з цукром. Пе­релити у каструльку та поста­вити на вогонь, довести до ки­піння. Вийде сироп. Горіхи подрібнити та підсмажити у па­тельні без олії.

Додати їх у сироп і варити на малому вогні 10−15 хв. Деко змастити олією. На нього ви­класти суміш із меду та горі­хів. Розрівняти поверхню. Зали­шити на якийсь час, щоб суміш охолола. Тоді нарізати на ква­дратики, ромбики, прямокутни­ки…

Королівський торт

10 яєць, 500 г ядер во­лоських горіхів, 20 мл конья­ку, 200 г вершкового масла, 400 г цукрової пудри, 40 г крохмалю, 40 г какао, 100 мл молока.

Яйця розділити на білки та жовтки. Білки збити із 240- 250 г цукрової пудри на стій­ку піну. Акуратно перемішати з крохмалем.

Горіхи підсмажити на сухій пательні або в духовці. Посікти ножем на грубу крихту. Додати у білкову масу.

На пергаменті намалювати 4 кола діам. 17−18 см. Виклас­ти частину білкової маси у центр кожного кола, акуратно розрів­няти лопаткою, намагаючись не виходити за краї. Постави­ти деко у розігріту до 200°С ду­ховку. Відразу зменшити вогонь до 180°С. Випікати 20−25 хв до приємного карамельного ко­льору.

Жовтки збити з рештою цу­крової пудри до побіління. Тон­кою цівкою влити до збитих жовтків молоко, переміша­ти. Поставити миску на водя­ну баню і, помішуючи, довести крем до закипання.

Коли крем охолоне, додати збите вершкове масло, а також просіяне какао. Збити міксе­ром. Потім влити коньяк і знову збити до однорідності.

Готові коржі відокремлюва­ти від пергаменту відразу, поки безе ще не охололо. Змастити коржі, поверхню і боки кремом. Прикрасити горіхами, шоколад­ною стружкою, меренгою та ка­као-порошком.

Схожі новини