Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Копен-дупен Пристайка не буде

Зеленський по-суті його підтримав

Тепер зрозуміло, що слова посла України у Великій Британії Вадима Пристайка про «гнучкість» та можливу відмову від членства в НАТО заради уникнення війни не були «вирвані з контексту». І що це не є приватною думкою такого досвідченого дипломата. Це була цілком санкціонована заява.

Такий висновок випливає зі слів самого Зеленського, який, по суті, виправдав свого посла. «Щодо заяви нашого посла, відповідь Кулеби була офіційною і предметною. Чи правильно ми всі його зрозуміли чи неправильно? У тому, що він сказав, слід звернути увагу на деякі деталі. Сьогодні деякі лідери трохи натякають Україні, що можна не ризикувати і не піднімати постійно питання про членство в НАТО, тому що ці ризики пов'язані з реакцією РФ... Мені здається, що ніхто цього вже не приховує і ми повинні бути відвертими, це рішення залежить від нас", - заявив Зеленський.

Звичайна словесна еквілібристика

Те, що ми зараз прочитали, це звичайна словесна еквілібристика, намагання уникнути прямої відповіді, спроба завуалювати скандальну заяву Пристайка, згладити її.

Лідер держави мав би відреагувати по-іншому. Заявити прямо і однозначно: «Стратегічна мета України - членство в НАТО! Ми з цього шляху не зійдемо! І ніхто не має права нас залякувати, шантажувати і в такий спосіб впливати на нашу внутрішню і зовнішню політику! А якщо за незалежність треба воювати, будемо воювати! Українська армія готова дати відсіч агресору!».

Натомість Зеленський продовжує перекладати відповідальність з «хворої голови на здорову». Його реакція на слова Пристайка - у стилі «Пане Байдене, чому ми досі не в НАТО?». Краще подивитись на себе у дзеркало, і побачити відповідь на це риторичне питання. Бо одна з головних причин того, чому Україна досі не є членом Євроатлантичної родини, це корупція та нереформована правоохоронна та судова системи. Лише коли Україна виконає усі «домашні завдання», матиме більше морального права на претензії щодо вступу в НАТО та ЄС. І тоді у тої ж Німеччини чи Франції не буде підстав казати, що Україна не готова чи що це питання не на часі!

Власне, «гнучкий» Пристайко зі своїми, м’яко кажучи, недоречними висловлюваннями, підіграє тим лідерам, які «натякають Україні, що можна не ризикувати і не піднімати постійно питання про членство в НАТО, тому що ці ризики пов'язані з реакцією РФ». Чим, до речі, розколює єдність у лавах наших союзників.

Президент США Байден доклав титанічних сузиль, аби консолідувати навколо України усіх європейських колег, навіть німців, які заради Північного потоку-2 були готові закрити очі на агресію Путіна.

Байден змусив канцлера Німеччини Олафа Шольца погодитись з тим, що Північний потік-2 не запрацює в разі нападу Росії на Україну. І тут, акурат в день візиту Шольца в Україну, посол Пристайко роздає противникам вступу України в НАТО такі паси…

Ось Шольц на пресконференції у Києва вже заявляє, що питання щодо членства України в альянсі не стоїть на порядку денному. Хоча у першу чергу - це пас Путіну, бо лідери тих країн (а ми їх знаємо поіменно) підспівують саме йому. І тепер до хору цих підспівувачів додався голос українського посла…

А Зеленський, замість того, щоб рішуче наступити на горло цій пісні, бере участь у сумнівному концерті за заявками Кремля. І демонструє, що Україна піддається на військовий шантаж Росії, готова до болючих компромісів і настільки боїться війни, що навіть може перетнути «червоні лінії».

У цій ситуації заспокоює тільки одне: українське суспільство не дозволить цій боягузливій і зрадливій владі «червоні лінії» перетнути. А влада боїться своїх громадян, готових захищати європейське майбутнє України на Майдані, не менше, ніж войовничого Путіна.

Читайте такожГеополітична катастрофа

Схожі новини