Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Не уявляю, як Віталій буде без Дмитра. Це як людину розділити на дві половини»

16 квітня раптово помер історик, український письменник, видавець, публіцист, громадський діяч, блогер Дмитро Капранов

Дмитро Капранов
Дмитро Капранов

Брати Капранови були частими гостями у місті Лева, особливо у вересні. Приїжджали на Форум видавців на своєму зеленому «Запорожці», якого називали «жужиком», привозили свої книжки. З капота ретро-автомобіля брати Капранови продавали свої книжки. А ще фотографувалися із львів'янами і гостями міста, із задоволенням роздавали автографи. Правда, одного разу у соцмережах письменники написали, що цього разу їх на Форумі видавців не буде, оскільки їм виставили завелику вартість оплати «стоянки» «жужика».

Фото автора
Фото автора

Брати Капранови жили Україною і обожнювали її. У 2019 році заснували YouTube канал «імені Т.Г. Шевченка», присвячений історії України. Він набув неабиякої популярності. Найпопулярніше відео на каналі - «Історія України за 10 хвилин». Його переглянули понад 3,2 мільйона користувачів.

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну повідомлялося, що брати Капранови стояли на захисті Києва в лавах полку «Азов». Згодом обидва повернулися до професійної діяльності.

Про це на своїй сторінці розповіла народний депутат України Софія Федина. «Навіки 56. На початку вторгнення Дмитро разом з братом боронив Київщину у складі полку „Азов“, пізніше повернувся до професійної діяльності».

Відома українська письменниця Ірен Роздобудько у коментарі для «ВЗ» розповіла, що цілий день не може прийти до себе від такої страшної новини.

— Про те, що Дмитро і Віталій були, як одне ціле, не варто і говорити, — каже Ірен Роздобудько. — Якби їх не було, їх би треба було вигадати. Історики, ведучі телеграм-каналу, одружені з сестрами-близнючками. Їхнє життя схоже на роман. Я в такому шоці, що не лише не можу у це повірити, а й не знаю, що маю казати. Це люди-легенди ще при житті. Вони не лише письменники, а ще й музиканти — обидва грають на музичних інструментах. А ще вони знімалися у кіно — у Михайла Іллєнка. Вони все вміли робити. Я ніколи їх не розрізняла — де Віталій, а де Дмитро. Вони завжди були, як одне ціле. Не уявляю, як Віталій буде без Дмитра. Це як людину розділити на дві половини. Знаєте, коли поверталися з львівського Форуму видавців, завжди їх зустрічали на одній із заправок. Фотографувалися-обіймалися, машина їхня порожня, книжки розпродані…

На своїй сторінці у соцмережах про невимовну втрату написав і відомий журналіст та публіцист Вахтанг Кіпіані: «Невимовно сумно. Оптиміст, життєлюб, фантазер, патріот. Дякую, що був з нами. Не всі, певно, знають, що першим твором братів (Капранових, — ред.) був оцей журнал української фантастики „Брати“, який вийшов українською мовою у москві у 1991-му ще до проголошення незалежності. Але з космонавтом з тризубом на обкладинці. Задовго до Каденюка. Космічного лету тобі, Дмитре».

Схожі новини