Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ця вся операція коштувала державі не один дрон. І це все заради того, аби викрити схему, яку вони вважають незаконною?»

У Холдингу емоцій «! FEST», де БЕБ проводив обшуки, заявили, що працюють у рамках чинного законодавства

Фото: БЕБ
Фото: БЕБ

Один з співвласників популярних у Львові ресторанів Холдингу емоцій «! FEST» Юрко Назарук повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці про те, що в офісі FESTrepublic — обшуки.

«Маємо класичні маски-шоу. В шоломах, з автоматами, в броніках… Насправді нічого нового — діяльність ФОПів в ресторанах, зарплати — господарська діяльність. Ніби-то кримінальна справа. Хоча досі — жодного запита, звернення. Тепер купу часу будемо займатися не донатами та війною, а БЕБом. Доки держава зі зброєю штурмує підприємців, а не захищає їх — ми залишаємось країною не для цивілізованих інвесторів…».

Юрко Назарук наголосив, що всі працівники перебувать фактично в заручниках, вся діяльність паралізована. «Купа тіпочків в шкірянках, — реально дежавю … В цей час коли на іншому боці країни зовсім інше».

На фотографіях було видно, що обшуки проводять працівники Бюро економічної безпеки. Я одразу зателефонувала до львівського БЕБ, але мені сказали, що прессекретар у відпустці, буде у четвер. На мої зауваження, можливо, хтось інший прокоментує те, що відбувається у «Фесті», у БЕБ — не відреагували.

Тоді я зателефонувала до центрального офісу БЕБ у Києві, і мені навіть вдалося поговорити з відповідальною за коментарі особою, але пан Микита повідомив, що центральне Бюро економічної безпеки не має стосунку до обшуків, цим займається львівське Бюро економічної безпеки…
До речі, у пресслужбі львівського СБУ мені сказали, що спецслужба не має відношення до цієї справи.

Що цікаво: після того, як у соцмережах здійнявся галас, всі обговорювали те, що відбувається в офісі львівських підприємців, а журналісти почали телефонувати по коментарі, на сайті офісу Генпрокурора та на сайті центрального управління БЕБ з’явилося повідомлення:

«Правоохоронці викрили схему ухилення від сплати податків холдингом, до якого входить понад 50 ресторанів та торгових точок по всій Україні. За даними слідства, службовці окремого холдингу, діючи за попередньою змовою з невстановленими наразі особами, впровадили злочинну схему ухилення від сплати податків.

Детективи БЕБ вилучили у підприємців 8 млн грн та 415 банківських карток
Детективи БЕБ вилучили у підприємців 8 млн грн та 415 банківських карток

Відповідно до неї близько 2000 співробітників закладів, що входять до холдингу, отримували заробітну плату двома частинами: одна — офіційна, мінімальна зі сплатою всіх обов’язкових платежів, а інша — неофіційна…

В ході досудового розслідування проведено ряд слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, за результатами яких, отримано відомості, які мають доказове значення у даному кримінальному провадженні…

Під час санкціонованих обшуків детективами БЕБ України у приміщенні головного офісу холдингу виявлено службову документацію, що свідчить про нелегальні господарські операції, необліковану готівку, чорнові записи, печатки суб'єктів господарської діяльності.

Досудове розслідування триває та здійснюється БЕБ. Вживаються заходи із встановлення розмірів спричинених збитків та осіб, які причетні до протиправної діяльності".

Громадськість обурилася: з ким борються правоохоронці, з підприємцями, які дають людям робочі місця? З такою політикою скоро в Україні не залишиться тих, хто буде займатися бізнесом…

Відомий львівський ресторатор Вардкес Арзуманян написав на своїй сторінці у Фейсбуці:

«Днями в мене відбувся такий діалог з колегою, який перевів весь свій бізнес в Польщу.

— Зможеш сказати чесно, чому ти перевів свій бізнес в Польщу?

— Можу. В якийсь момент я зрозумів, що намагаюсь бути кращим там, де за це карають. За те, що ти кращий, в тебе найбільші перевірки податкової, ти ризикуєш тим, що твій бізнес можуть відібрати, спалити і т.д. А я не можу бути таким як всі, або поганим. Я не можу принижуватися перед податківцем, який у мені бачить дійну корову, тому що я кращий. Я хочу перестати боятись, за те, що я оптимізував свій бізнес, щоб вижити, а не стати дуже багатим. Ми багато разів рахували, як нам жити дали, але сплачуючи всі податки і я зрозумів, що це беззмістовно. Все зроблено для того, щоб таких не було! Неможливо сплатити всі податки та зберегти бізнес. Це зробила влада і міняти це вона не збирається. Я дуже люблю Україну, я бачу її уві сні постійно, але я нарешті відсипаюсь і думаю про розвиток свого бізнесу, а не про те, як прикрити свій зад…
P.S. Я намагаюсь не пропустити жодної хорошої виставки на ресторанну тематику у світі. Крім всього, що мені потрібно, це саме те місце, де я бачу всю індустрію, яку годує маленький ресторан. Скоріш за все, це не зрозуміти тим, хто приймає в нас рішення. Мені дуже шкода, що для перевірки заробітних плат, потрібні особливі спеціальні підрозділи з автоматами та бронежилетами. Мені дійсно дуже шкода.

Сьогодні з’явилася офіційна заява і від самих підприємців з Холдингу емоцій «! FEST»:

«17 жовтня близько 14 години люди в камуфляжі з повним бойовим вирядом та штурмовими автоматами разом із купою молодиків (переважно в шкірянках та сумочками через плече) оточили периметр території !FESTrepublic, увірвались в центральний офіс, заблокували всі виїзди/виходи та паралізували роботу компанії.

Виявилось, так виглядав обшук, який проводить Бюро Економічної Безпеки України. Ми мали інформацію, що силову частину забезпечували працівники СБУ, але з пов’язками БЕБ, проте офіційно пресслужба це заперечила — то ми дуже тішимось, що працівники СБУ не беруть участь в таких бойових завданнях.

Після того, як ми висвітлили публічно цю подію, безліч людей висловили нам свою підтримку, за що неймовірно дякуємо — ця історія набула розголосу… Що, як потім з’ясувалось, — не було за планом БЕБу.

Саме тому пресслужба БЕБ змушена була реагувати та вочевидь не відповіла для чого вони зі зброєю штурмували офіс, а почала публікувати фото з грішми та печатками з нашого офісу. Гроші та печатки — це власне те, з чим і працює бухгалтерія.

"Гроші та печатки – це власне те, з чим і працює бухгалтерія", - кажуть підприємці.
"Гроші та печатки – це власне те, з чим і працює бухгалтерія", - кажуть підприємці.

Ну і, звичайно, хвалитись успішно проведеною операцією по викритті злочинної схеми по несплаті податків у великих розмірах. Раптом без жодної попередньої комунікації, розмов, чи рішень суду — просто забігає купа людей зі зброєю, конфіскують документи і ствердно заявляють, що наші підприємства порушують закон і розсилають таку позицію на всі медіа і багато з них це публікує. Хоча після їхньої заяви, обшук лише почався і ще тривав після цього понад 10 годин, а загалом — понад 16 годин. Тобто з 14 години 17 жовтня і до 6:20 ранку 18 жовтня.

Як з’ясувалось пізніше, справа відкрита уже декілька місяців і вони проводили слідчі дії в наших закладах та офісі уже давно, тобто купа здорових мужиків приходила до нас в їдальню та їла щодня (ми це зафіксували вже постфактум), бо наш офіс — це відкрита територія, вони навіть жили в нашому готелі з тими всіма автоматами. Як колись за януковича, бо ймовірно багато хто з них — ті ж самі люди, бо у Львові переважно ця служба складається з представників колишньої податкової міліції, — ще сиділи по закладах і рахували чайові, котрі отримують кельнери, що теж тоді вважалось ухиленням від податків у великих розмірах. Загалом ця вся операція коштувала державі не один дрон. І це все заради того, аби викрити схему, яку вони вважають незаконною, проте за якою працює вся ресторанна галузь країни? Більше того, мабуть, не лише ресторанна, а й ІТ галузь і безліч інших. Іншими словами — великий сектор економіки.

Ми так з нетерпінням чекаємо, коли ж це зміниться, і нарешті у нас з’явиться спрощена система оподаткування, коли нарешті працівники самі платитимуть за себе податки з зарплати — бо саме громадяни мають розуміти, що вони є основними платниками податків і вимагати за це ефективного їх використання. І якось нам теж обіцяли, що Україна нарешті стане країною, де найлегше робити бізнес, навіть будуть «бізнес няні» (чи так звані інвестиційні няні). От вчора власне ми з ними і познайомились.

А хотіли б познайомитись в перші місяці війни, коли у Львові треба було годувати мільйони людей, будувати барикади і купляти зброю. Чи оце все якось само собою робилось?

Під час війни робити спротив владі некоректно, але разом з тим ми не дозволимо зі собою так говорити. Хочете в чомусь звинуватити, допомогти нам виправити помилки, чи, зрештою, отримати документи чи інформацію — так звертайтесь, приходьте. Вас не вчили постукати в двері - ви вмієте їх лише виламувати.

Невже не розумієте, що зараз робота ресторанів як ніколи складна при браку працівників, мобілізації, повній відсутності туристичної галузі, з діючими обмеженнями на продаж алкоголю, але з тими ж коштами і орендами. А ви пробували працювати, коли в закладі двісті місць, а за день — три повітряні тривоги?

Це ви сидите на державних бюджетах, а ми це все створили з нуля і багато що сьогодні на межі існування. І ви тепер розповідаєте про успішну спецоперацію у львівських ресторанах — тупо сором!

Ви ж розумієте, що такими діями ви показуєте усім інвесторам, щоб вони не приходили до України, а тим, хто виїхав — щоб не поверталися. Це окремий знак для усіх міжнародних партнерів, які скоро перестануть давати гроші і ми залишимось із нульовою економікою, проте з «бізнес нянею», яка називається БЕБ.

Ми працювали і будемо працювати в рамках чинного законодавства, як би хто його не трактував. Ми ще раніше прийняли позицію про децентралізацію — в нас багато партнерів, частина брендів функціонує як франшиза, тобто і по Україні, і за кордоном, — і так, частина ресторанів веде свою господарську діяльність як ФОПи. І точно некоректно збивати все до купи, роблячи якісь припущення і називаючи якісь суми. І так ми робимо у всіх країнах, де ми працюємо і активно відкриваємо свої ресторани, і, вочевидь, саме цей напрям ми оберемо пріоритетним у своїй роботі невдовзі з такими «бізнес нянями».

Вважаємо недоцільним писати тут про свою роботу у сфері підтримки сил оборони, але обіцяємо, що в цьому ми свою політику не змінимо та робитимемо це надалі. Просто прийдеться найближчий час та ресурси витрачати на захист та комунікацію з «бізнес нянями».

Схожі новини