Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не квартира, а витвір мистецтва!

  • 28.04.2024, 12:50
  • 569

У містечку Біркенгед в Англії художник Рон Гіттінс протягом 33 років створював з квартири витвір мистецтва. Її відкрили лише після його смерті 2019 року, тепер вона отримала охоронний статус

Фото: BBC
Фото: BBC

Квартира на Сільвердейл-роуд — це перший приклад так званого ар брют, мистецтва, створеного людьми без підготовки, яке включили до національного охоронного списку Британії.

Родичі художника відкрили дивовижний світ, який він створив для себе, лише після смерті митця у віці 79 років.

Художник, натхненний стародавньою Грецією та стародавнім Єгиптом, створив каміни у формі лева та мінотавра, єгипетські та грецькі фрески, розписані від підлоги до стелі, та римський вівтар на кухні.

Помешкання 2022 року виставили на аукціоні, і, тоді, виникла група Saving Ron’s Place виступила за збереження квартири. До якої входив і фронтмен британського рок-гурту Pulp Джарвіс Кокер.

«Творіння Рона надихнули місцевих жителів зібрати кошти та купити цю будівлю й зберегти його спадок. Це демонструє цінність цього чудового проєкту та те, чому він заслужив своє місце в Списку національної спадщини Англії», — розповідає Сара Чарльзворт з державного органу «Історичної Англії».

Спочатку учасники кампанії подали заявку на включення до списку, щоб відштовхнути девелоперів. Але 2023 року втрутився анонімний благодійник і позичив необхідні 335 000 фунтів стерлінгів (приблизно 423 тис. доларів), щоб купити нерухомість. Тепер її будуть використовувати для програм з творчості для популяризації мистецтва та психічного здоров’я в регіоні.

«Дуже небагато людей на цій планеті знала, що Ron’s Place — особливе місце, але відтепер це офіційно: Ron’s Place отримав статус у списку!» — радіє Джарвіс Кокер.

«Роботу одного унікального джентльмена з північної Англії визнали на національному рівні. Навіть у всьому світі. Алілуя!!»

Племінниця Гіттінса Ян Вільямс теж радіє і вважає, що його «творчість надихне майбутні покоління».

«Я вважаю, що Рон дуже пишався б тією увагою, яку він отримує, і був би в захваті від того, що його роботу визнають і цінують», — сказала вона.


Джерело: BBC

Схожі новини