Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові хірурги врятували немовля з вродженою вадою легень

  • 16.04.2024, 19:15
  • 390

В Дитячій Лікарні Святого Миколая, що у Львові, хірурги врятували життя немовляти на 8-й день життя

Фото: ТМО 1
Фото: ТМО 1

Про це повідомили у Першому медичному обʼєднанні Львова.

Ще в період вагітності, на 20-му тижні, батьки дізналися, що у малечі проблеми зі здоров’ям. Під час планового УЗД медики запідозрили ваду легень, зібрали пренатальний консиліум та попередньо встановили діагноз, кістозно-аденоматозна мальформація легень.

Це означає, що ліва легеня ще не народженої крихітки замість здорових тканин вкрилася кістами — патологічними порожнинами, які заповнені рідиною.

«Допоки дитина була в утробі матері, ці утворення — кісти, були „спокійними“, тому що тоді легені ще не дихали. Але як тільки немовля з’являється на світ, орган починає працювати і кісти теж стають активними. Це і є головною проблемою», — пояснює Андрій Дворакевич, керівник Центру хірургії Лікарні Святого Миколая.

Коли дівчинка народилась, ліва легеня вже була вкрита кістами і геть не дихала, через що в органі не виконувалась функція газообміну.

Зазвичай дітей з кістозно-аденоматозними вадами легень оперують щонайменше у перші вісім місяців життя, однак у випадку Соломії вона не встигла вирости і набратися сил для операції. Коли дівчинка зробила свій перший вдих, пухлина в легені розрослася, та більше того, кісти вже почали тиснути на серце, трахею, нерви та бронхи дитини. Без операції Соломійка могла раптово померти.

Хірурги вирішили провести операцію торакоскопічно, через три маленькі отвори, 3 та 5 мм. Цей метод вважається золотим стандартом у провідних клініках світу. Це складніший метод для хірурга, але простіший і безпечніший для дитини, з меншою травматичністю під час і після операції.

Операція минула успішно, здорова Соломійка вже повернулась додому.

Схожі новини