Передплата 2024 ВЗ

В Україну повернувся лелека Грицько (ВІДЕО)

  • 21.03.2024, 11:30
  • 18.6K

Лелека Грицько, з гнізда якого в селі Леляки Полтавської області триває цілодобовий стрім на YouTube-каналі, повернувся в Україну

Скрін із відео
Скрін із відео

Грицько повернувся 19 березня о 17:43. За ним та Одаркою пильнують науковці Національного природного парку «Пирятинський», який розташований біля села.

«Як ми його чекали, нашого красеня. З нетерпінням чекаємо на Одарочку… Кожного року лелеки надихають нас своїм прильотом навесні… Наш Грицько не тільки прекрасний батько, а й рекордсмен парку „Пирятинський“. За гніздові сезони 2022 та 2023 років він разом з Одаркою виховав п’ять пташенят. Це взагалі унікальне явище, оскільки, як правило, родина лелек виховує двох-трьох дітей», — зазначили автори YouTube-каналу.

Цього року напрям огляду камери змінили на північний. Це зробили для того, щоб до зони охоплення не потрапляла міжміська автомобільна дорога.

«Заважають пакети перед очима. Їх у гніздо приніс сам лелека Грицько. Для нього вони — зручний будівельний матеріал. Поліетилен переплівся з гіллям, підстилкою гнізда. Через незручний під'їзд дістатися до пакетів складно. Та й дуже скоро птахи понаносять нових. Нехай це нагадає всім нам, що треба зробити нашу країну чистою», — наголосили автори каналу.

Трансляцію лелек створив Національний природний парк «Пирятинський» у 2023 році. Зібраний відеоматеріал використовують науковці, студенти кафедри екології та зоології Київського національного університету імені Тараса Шевченка для вивчення гніздової поведінки лелек.