Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У Львові сформувалося ком’юніті фермерів та покупців, які цінують натуральні продукти»

На площі Ринок відкрили традиційний Фермерський ярмарок, цьогоріч з випередженням графіку

Фото автора
Фото автора

У суботу, 20 квітня, на площі Ринок у Львові запрацював традиційний Фермерський ярмарок. 22 виробники зі Львова та області тут продають свою органічну продукцію. 90% виробників на ярмарку — власники сімейного бізнесу, які популяризують крафтові товари власного виробництва. Впродовж сезону ярмарок збирає близько 90 тисяч відвідувачів. Цьогоріч ярмарок працюватиме до кінця жовтня. На ярмарок вирушила журналіст «ВЗ».

"У суботу — на фермерський ярмарок, у неділю — до церкви"

«Це п’ятий Фермерський ярмарок у Львові: у 2019 році на площі Ринок відновили давню традицію проведення фермерського ярмарку, — розповіла для „ВЗ“ керівниця управління зовнішніх зв’язків і промоції Львівської міської ради Тетяна Хабібрахманова. — У 30-х роках XX століття найдавнішим та найпопулярнішим був ринок навколо міської Ратуші. Наша місія — популяризувати локальні продукти серед львів'ян та гостей міста, розвивати культуру здорового харчування. Ярмарок збирає свою спільноту фермерів та постійних покупців, які приходять за свіжими продуктами та просто за спілкуванням. У Львові сформувалося ком‘юніті фермерів та покупців, які цінують якісні натуральні продукти. Це стало традицією: у суботу — на фермерський ярмарок, у неділю — до церкви. Також цього року фермери просили міську раду організувати ярмарок на площі Ринок швидше (минулих років ярмарок відкривали в середині травня. — Авт.). Пішли їм назустріч!».

Запитую свою співрозмовницю про орендну плату за п‘ять годин торгівлі на площі Ринок. Тетяна Хабібрахманова каже, цього року через інфляцію довелося на 200 гривень підняти вартість оренди. Минулих років фермери платили 500 грн.

… Схоже, львів'яни чекали на відкриття ярмарку — похмура погода не завадила прийти на закупи аж на площу Ринок. Поспілкувалася з покупцями. Спеціально на ярмарок приїхали постійні покупці, які мешкають у Солонці, Брюховичах, Грибовичах. Були львів'яни із Сихова, Личаківського районів, з Левандівки… Тут зустріла чимало вимушених переселенців, які стежать за гастрономічними івентами у Львові, завжди раді долучитися і придбати щось смачне та корисне до столу. Атмосфера на ярмарку тепла, покупці торгуються, дегустують смаколики, розмовляють про наближення Великодня.

Ціни на ярмарку трохи нижчі, ніж у магазинах Львова. Елітні крафтові сири — 500−600 грн за кілограм, ковбаси — від 400 грн. Є сухофрукти для паски — 150 гривень за кілограм, декор для кошика — 90 грн.

На ярмарку продають олію на будь-який смак: 300−600 гривень за пляшку. Це лляна, мигдальна, ружієва, гарбузова олії. Мені традиційно сподобалося варення з пелюсток троянди — 135 гривень за невеличку баночку. Серед кулінарних цікавинок — мариновані перці по-галицьки — 100 грн за банку, постила — 130 грн за упаковку, мед — 170 гривень за півлітрову банку.

На ярмарку здобу уже традиційно продає власниця пекарні, львів‘янка Василина Веселовська (хліб випікає разом з партнеркою та хорошою подругою, переселенкою з Каховки Херсонської області Катериною Калюжною). «Фішка» пекарні - хліб на заквасках. Для мене відвідини цієї ятки на фермерському ярмарку — як домашній гастрономічний ритуал: знаю напам’ять усі смаки здоби. Схоже, постійні клієнти теж. Черги тут ще ті.

Василина Веселовська продає хліб на вагу — 130 гривень за кілограм, житній та спельтовий хліб — 150 гривень. Для тих, хто на дієті та стежить за фігурою — гречаний хліб (130 гривень за кілограм), хліб «Здоров‘я» з насінням — 130.

«Гості ярмарку купують в нас все, в перший день відкриття сезону задоволена торгом, — розповідає для „ВЗ“ пані Василина. — Знаємо наших клієнтів, тому привозимо їм те, що потрібно і що має попит. А наступної суботи на ярмарку будемо продавати паски. Цільнозернова паска спечена з чорнобрової пшениці - 500 гривень. І класична паска — на заквасці, 550 гривень».

Схожі новини