Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На пасіці постав музей меду

Олексій Скоркін із селища Велика Писарівка Охтирського району свого часу закінчив Харківський університет, отримавши фах фінансиста. Працював завідувачем відділення банку. Однак залишив згадану посаду і взявся за пасічництво

Фото з архіву Олексія Скоркіна.
Фото з архіву Олексія Скоркіна.

«Бджільництвом майже 40 років займалися мої батьки. Я охоче допомагав їм. Така робо­та подобалася значно більше, ніж сидіти в офісі. Тож віддав їй перевагу», — розповідає пан Олексій.

Нині він разом із татом утри­мує понад 140 вуликів — двокор­пусні, лежаки, дванадцятирам­кові, а також є нуклеуси, в яких розміщуються матки з невели­кою кількістю бджіл для заміни. Біля них доводиться трудитися цілими днями (особливо теплої пори року).

Але займатися лише пасікою чоловікові стало нуднувато. Лю­дей, котрі отримують солодку продукцію, багато. А дари бджіл — то щось значно важливіше і глибше, ніж звичайні ласощі.

Особливо приваблює відвідувачів медовий куточок.
Особливо приваблює відвідувачів медовий куточок.

Тож 2022 року в ентузіаста з’явилася ідея створити музей меду. У воєнних умовах нава­жився організувати його в жит­ловому будинку батьків площею 60 кв. м. Тут герой нашої розпо­віді обладнав куточок стільнико­вого меду, де представлені ру­тівські та даданівські рамочки, що відрізняються розмірами.

Приміщення оздоблене у національних традиціях: під­лога встелена пахучим сіном із різнотрав'я, стіни обвішані предметами народного вжит­ку. Скільки загалом експонатів, власник навіть не може сказати. Але враховуючи, що ними зайняті всі кімнати та ще й подвір'я навколо, то лік іде на тисячі.

А не так давно неподалік по­став і музей борщу та сала під кодовою назвою «Кумова хата». У ньому зібрано десятки рецеп­тів цієї національної страви, а також чимало автентичного гли­няного посуду. Олексій варить згадану страву в печі, а потім частує всіх охочих. До речі, го­тує її тільки з овочів, вирощених на власному городі. У магазині купує хіба сіль.

Зауважимо, що Велика Пи­сарівка розташована неподалік кордону з державою-агресо­ром, і сюди дуже часто прилі­тають снаряди та інше смерто­носне залізяччя. Та небезпека не відлякує від екзотики ані гос­подаря, ані гостей.

Алла КОВАЛЬСЬКА.

Схожі новини