Передплата 2024 «Добрий господар»

У Дрогобицькому університеті відкрили меморіальну дошку

Видатний науковець, педагог, патріот Юрій Львович Кишакевич 35 років обіймав посаду проректора з навчально-виховної роботи Франкового вишу, які були радше не роками праці, а служіння студентству

Під час урочистого зібрання у Франковому виші. Фото ДДПУ ім.І.Франка
Під час урочистого зібрання у Франковому виші. Фото ДДПУ ім.І.Франка

Знакова постать в історії Дрогобицького університету, новатор, який поєднував вимогливість до себе і до всіх, з ким працював, з умінням підтримати, надихнути на нові здобутки. Гідно прожив життя, залишивши глибокий слід у серцях рідних, колег, учнів. Такими спогадами про професора Юрія Кишакевича поділилися учасники заходу, організованого цього тижня з нагоди вшанування знаного педагога, який торік відійшов у засвіти.

Розпочалося зібрання з освячення пам’ятної таблиці біля колишнього робочого кабінету Юрія Кишакевича. Почесне право відкрити пам’ятну дошку було надано його синам: доктору економічних наук, професору Богдану Кишакевичу та кандидату юридичних наук, судді Верховного Суду України Леву Кишакевичу. Освятили меморіальну таблицю отці Олег Кекош й Мирослав Соболта.

Пам’ять про світлих людей жива

«Пам'ять про світлих людей — жива, і сьогоднішнє дійство цьому підтвердження, — зазначила ректорка Валентина Бодак. — Ми віддаємо шану людині, яка 58 років життя присвятила університету. Тут Юрій Львович здобув освіту, тут пройшов шлях від асистента кафедри до посади проректора. Учитель учителів, непересічний фахівець, який розумів свою велику відповідальність: творити навчальний заклад, що має традиції, потугу розвиватися і реагувати на виклики часу».

Спогадами про професора Юрія Кишакевича також поділилися отець Ярослав Саболта, помічник ректора з питань кадрового забезпечення і документообігу Михайло Шубак, директорка обласного наукового ліцею, доцентка Ольга Заєць, доктор фізико-математичних наук, професор Володимира Дільний, завідувач кафедри німецької та французької мов і методики їх навчання, доцент Василь Лопушанський.

Приклад гідності для тих, кого навчав

Окрасою заходу стали зворушливі виступи провідного концертмейстера кафедри вокально-хорового, хореографічного та образотворчого мистецтва Тамари Козій, студентки Дрогобицького музичного фахового коледжу імені Василя Барвінського Софії Стець, доценток Галини Стець та Світлани Кишакевич.

У рамках урочистостей було презентовано видання «Юрій Кишакевич: бібліографічний покажчик». У передмову до книги сини Юрія Львовича включили спогади про батька і спогади батька про людей, які найбільш вплинули на формування його як особистості і науковця. Про це розповів Богдан Кишакевич. А Лев Кишакевич висловив сподівання, що встановлення меморіальної дошки і видання книги — це лише початок увіковічення пам’яті батька, життєвий шлях якого є прикладом гідності для тих, хто працював поруч із ним, кого він навчав.

Очолював реорганізацію навчання за Болонським процесом

Нагадаємо, що Юрій Кишакевич був автором та упорядником багатьох видань, що стали настільними книгами для студентів та вчителів. Саме він свого часу очолив роботу із реорганізації навчання за Болонським процесом у Дрогобицькому виші, був співавтором Положення про капелана у вищому навчальному закладі, чим започаткував студентське капеланство в Україні. У 1989 році професор Юрій Кишакевич створив при Дрогобицькому університеті обласний спеціалізований фізико-математичний клас для педагогічно обдарованих дітей сільських шкіл, який з часом еволюціонував в обласний науковий ліцей, який одним з перших в Україні увів профілізацію навчання. У 2013 році став ініціатором та засновником літературно-мистецької академії «Країна Франкіана», яка проводиться щорічно.

Ольга Куц

Схожі новини