Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Зливану кашу» готують гуртом

Страва — у нематеріальній спадщині України

Міністерство культури та інформаційної політики додало обряд приготування карнаухівської зливаної каші до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Обряд приготування цієї каші практикують у се­лищі Карнаухівка, що роз­ташоване в Дніпропетровській області, на правому березі Дні­пра, поблизу міста Кам’янське.

Традиція приготування тіс­но пов’язана з історією сели­ща від часу заснування його славнозвісним козаком Семе­ном Карнаухом у 1737 році. На в'їзді до селища стоїть стела з гербом Карнаухівки, на якому зображений засновник сели­ща — Семен Карнаух із казаном «зливаної» каші, що символі­зує гостинність та доброзич­ливість карнаухівчан. Цілком ймовірно, що такі чи подібні обряди побутували й на інших територіях України.

Свою назву елемент «зли­вана каша» отримав завдяки тому, що цю страву готували гуртом. Обряд приготування пов’язаний із символічним від­значенням завершення весня­них польових робіт.

Якогось єдиного рецеп­та страви не існує. Мешканці селища у святковому вбранні збиралися на знакових місцях просто неба — левадах, май­данах, у різних куточках сели­ща, зносили продукти. Оскіль­ки все залежало від того, які продукти принесли мешкан­ці селища, вулиці, то зливана каша виходила в кожного своя. Основні принципи приготуван­ня зливаної каші передаються господинями з покоління в по­коління. Деякі особливі секре­ти приготування зберігаються в таємниці донині.

Для приготування страви використовують великий ка­зан і такі інґредієнти, як пшо­но, рис, картоплю, сало, куря­чий гуляш, яйця, цибулю, різні спеції. Готують зливану кашу просто неба на вогнищі, за­вдяки чому вона має особли­вий смак.

Основне значення обряду приготування зливаної каші - соціальне. Це об'єднання гро­мади навколо важливих подій, прив’язаних до сільськогоспо­дарського календаря.

Цей обряд практикують і сьогодні. Досі збереглася тра­диція готувати зливану кашу на великі свята. Певної визначе­ної дати для приготування зли­ваної каші немає.

У день приготування до сто­лу не кликали, бо про те, що каша готова, сповіщала піс­ня. Після першої тарілки смач­ної каші обов’язково танцюва­ли та співали народних пісень, заряджаючи страву позитив­ною енергетикою. Потім знову сідали за стіл.

Мешканці селища Карнаухівка стверджують, що каша відновлює сили, дає позитивну енергетику та надихає на збір нового врожаю.

Карнаухівська зливана каша

На казан об'ємом 10 літрів: близько 8 л води, 300 г сала, 300 г курячого гуля­шу, 300 г курячого фаршу, 1 кг картоплі, 1 кг пшона, 1 кг рису, 200 мл олії, 10 яєць, 300 г цибулі, спеції.

Під великим казаном із во­дою розвести багаття і зали­шити до закипання. У цей час промити пшоно та рис, засипа­ти у киплячу воду, додати сіль. Усе ретельно перемішати.

Додати в казан з пшоном та рисом завчасно зварену та пом’яту картоплю і залишити усе разом умлівати на малому вогні.

На розігріту пательню вили­ти олію, додати курячий фарш та гуляш, дрібно нарізані сало і цибулю, ретельно перемішати і смажити до готовності.

У страву додати обсмажені на пательні м’ясо зі шкварка­ми, а також яйця та суміш спе­цій. Все ретельно змішати і до­вести до повної готовності.

Схожі новини