Передплата 2024 «Добра кухня»

Що турбує німецьку молодь? Дорога шаурма…

Як розповів канцлер Шольц, усюди, де він буває, його про це запитують. А партія «Ліві» пропонує запровадити на цей фаст-фуд бюджетні субсидії

Донер-кебаб (відомий у нас як шаурма) зробили популярним у ФРН імміґранти з Туреччини, які ще у 70-х роках адаптували цю страву до смаків місцевих "гурманів". Фото politico.eu.
Донер-кебаб (відомий у нас як шаурма) зробили популярним у ФРН імміґранти з Туреччини, які ще у 70-х роках адаптували цю страву до смаків місцевих "гурманів". Фото politico.eu.

Поширена на Близькому Сході вулична страва, донер-кебаб (у нас відома як шаурма), дуже популярна також у Німеччині, куди її у 70-х роках минулого століття завезли турецькі імміґранти. Останніми роками шаурма у ФРН значно подорожчала, може коштувати навіть… 10 євро. Німецькі політики визнають, що вартість донер-кебабу є проблемою, про яку зараз дуже часто згадують їхні виборці, пише британське видання The Guardian.

«Вражає те, що скрізь, куди би я не поїхав, мене запитують, переважно це робить молодь, — чи не можна якось обмежити зростання цін на донер-кебаб?» — цитує The Guardian федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца. Його уряд навіть поширив у соціальних мережах спеціальне роз’яснення на цю тему: мовляв, кабінет Шольца тут ні до чого, а шаурма дорожчає, тому що зросли витрати на її виробництво, зокрема, на енергоносії…

Політичний капітал на цій темі роблять популісти

Зокрема, б’ють тривогу посткомуністи з партії Die Linke («Ліві»): два роки тому вулична шаурма коштувала 4 євро, а зараз де-не-де коштує аж 10 євро… «Ліві» закликали уряд запровадити обмеження на вартість донер-кебабу. Мовляв, у деяких регіонах Німеччини спеціальні закони регулюють вартість оренди житла, — то чому не можна регулювати вартість шаурми?

У партії Die Linke вважають, що донер-кебаб повинен коштувати не більше 4,9 євро за порцію. А для молоді, особливо з низькими доходами, — не більше 2,9 євро. Мовляв, для багатьох представників молодого покоління сучасної Німеччини шаурма є основним продуктом їхнього щоденного раціону… А загалом, за задумом «Лівих», кожна німецька сім'я мала би за бажання одержувати спеціальні ваучери — на щоденний донер-кебаб.

400 тисяч порцій щодня тільки в Берліні!

За оцінками експертів з Die Linke, жителі Німеччини щороку витрачають на шаурму близько 7 мільярдів євро. Отже, у країні за рік споживають близько 1,3 мільярда порцій цього популярного вуличного фаст-фуду. Тільки в Берліні щодня — близько 400 тисяч порцій шаурми… Виходячи з таких підрахунків, державна субсидія на донер-кебаб коштувала би німецькому бюджету не менше 4 мільярдів євро на рік.

«Для молоді це зараз настільки ж важливе питання, як і те, куди вони переїдуть, коли підуть з дому, — заявила, виступаючи у Бундестазі, депутатка від „Зелених“ Ганна Штайнмюллєр. — Знаю, що для багатьох тут це є тим, що можна висміювати. Але вважаю, що ми як представники виборців зобов’язані звертати увагу на різні голоси».

«За Меркель шаурма була дешевшою»…

Як зазначає The Guardian, під час «кебабної» дискусії у соціальних мережах деякі молоді німці закликали до повернення в уряд… Анґели Меркель. Мовляв, коли попередниця Олафа Шольца була канцлеркою, то «тримала донер-кебаб під контролем»…

А що з того приводу думають продавці шаурми? Британське видання наводить думку Деніза, який торгує донер-кебабом біля зупинки громадського транспорту «Фрідріхштрассе» в Берліні. У його кіоску шаурма за два роки подорожчала з 3,90 до 7 євро за порцію. Як каже Деніз, зниження цін на популярний фаст-фуд він не очікує.

«Ми були змушені підняти ціни — через вибухове зростання цін на оренду, енергоносії і продукти, — розповів The Guardian Деніз. — Люди продовжують говорити нам про „донерфляцію“, нібито ми хочемо їх обдурити… Але усе це абсолютно поза нашим контролем».

Схожі новини