Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Стійкий захисник» готується до війни з росією

У наймасштабніших із часів Холодної війни навчаннях НАТО, Steadfast Defender 2024, візьмуть участь близько 90 тисяч військових

Наймасштабніші з часів Холодної війни військові навчання НАТО триватимуть від лютого по травень. Фото Reuters (ілюстративне).
Наймасштабніші з часів Холодної війни військові навчання НАТО триватимуть від лютого по травень. Фото Reuters (ілюстративне).

«Альянс продемонструє свою здатність зміцнювати євроатлантичний простір шляхом перекидання сил із Північної Америки», — розповів після дводенної зустрічі натовських міністрів оборони в Брюсселі генерал армії США, головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Кріс Каволі.

Військові навчання Steadfast Defender 2024 («Стійкий захисник 2024»), які розпочнуться наступного тижня, будуть найбільшими маневрами НАТО з часів Холодної війни. У цих навчаннях візьмуть участь військові з 31 країни-члени Північноатлантичного альянсу, а також Швеції, яка офіційно ще не завершила процес свого вступу до НАТО (справу гальмують парламенти Туреччини й Угорщини).

Як повідомила німецька інформагенція DPA, один зі сценаріїв навчань Steadfast Defender 2024 передбачає напад росії на країну-члена Північноатлантичного альянсу. Такий напад має призвести до активації Статті 5 його Статуту, де йдеться про те, що «збройна агресія проти однієї держави НАТО вважається агресією проти всіх держав Альянсу, і решта держав зобов’язані надати допомогу».

«Ера дивідендів від миру завершилася»

На початку тижня міністр оборони Великої Британії Ґрант Шепс заявив у Лондоні, що від Сполученого Королівства у навчаннях Steadfast Defender 2024 візьмуть участь близько 16 тисяч військовослужбовців сухопутних військ, понад дві тисячі моряків, 400 морських піхотинців, а також льотчики.

Велика Британія залучить до цих натовських навчань вісім кораблів, зокрема, один із двох своїх авіаносців класу Queen Elizabeth і підводні човни, а також багатоцільові винищувачі F-35B Lightning і літаки спостереження P-8 Poseidon.

У своїй історичній промові міністр оборони Сполученого Королівства закликав союзників по НАТО збільшити витрати на оборону, оскільки, за його словами, «ера дивідендів від миру завершилася».

Пан Шепс також повідомив, що річні витрати Великої Британії на оборону вперше перевищили 50 мільярдів фунтів, що перевищує натовську норму, яка становить 2% ВВП (валового внутрішнього продукту). Утім, мета уряду Сполученого Королівства — якомога швидше збільшити цю цифру до 2,5% ВВП.

Схожі новини