Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Затримка фінансової допомоги США для України стала би подарунком путіну

Демократи поки що ніяк не можуть знайти спільної мови із республіканцями

Українці в Америці вимагають від парламентаріїв виділити кошти для захисту України від російської агресії.
Українці в Америці вимагають від парламентаріїв виділити кошти для захисту України від російської агресії.

Схоже, вирішення «українського питання» у Конгресі США (про виділення нам 61 млрд доларів фінансової допомоги) відкладено на місяць — коли американські законодавці повернуться із різдвяних канікул. Це випливає із повідомлення речниці Білого дому Карін Жан-П'єр. За її словами, спікер Палати представників Майк Джонсон не підтримав пропозицію лідера демократів у Сенаті Чака Шумера щодо продовження на тиждень роботи обох палат Конгресу для ухвалення додаткового фінансування для України ще перед Різдвом.

Ця новина розчарувала українців, які сподівалися, що американські парламентарії таки дійдуть згоди між собою і допоможуть нашій країні у вкрай складний для неї час. Таку надію вселяли і слова народної депутатки від «Голосу» Олександри Устінової, яка на своїй сторінці у Facebook написала: «Не все пропало… Конгресу оголосили, що працюють до 21.12 замість 15 грудня, якщо буде deal по кордону. Продовжили роботу Конгресу ще на тиждень. А отже, у нас є ще тиждень, тому тримаємо кулачки, щоб домовилися. Схоже, демократи готові йти на поступки, зважаючи, що сенатора Мерфі, який був переговорником від демократів, відсторонили, і зараз перемовини веде голова демократів в Сенаті сенатор Шумер…»

Але, складається враження, новина про порозуміння була передчасною.

Тим часом координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, заявив, що президент США Джо Байден і його адміністрація продовжують спонукати Конгрес дійти компромісу та ухвалити додаткове фінансування на потреби національної безпеки США, включаючи підтримку України. Слова Кірбі цитує Укрінформ: «Я не говоритиму про те, що ми робимо, про те, чого ви не бачите у ЗМІ, але наша команда продовжує дуже й дуже тісно співпрацювати з членами Конгресу від обох партій, поки вони ведуть ці переговори. І ми подивимось, як це розвиватиметься…» За словами Кірбі, адміністрація готова брати участь у «добросовісних переговорах» та йти на компроміси — однак, це повинні робити обидві сторони, щоби просуватися вперед.

Свій внесок у порозуміння між незгідливими законодавцями робить і українська діаспора у США. У ніч із середи на четвер кореспондент «Високого Замку» спілкувався із лікарем із Нью-Джерсі, членом Українського конгресового комітету Америки Михайлом Левком.

— У нас є стриманий оптимізм, ми віримо у те, що буде згода між республіканцями і демократами, — каже наш співрозмовник. — Хоча, можливо, виділять не 61 млрд доларів, як про це говорили напередодні. Вважаю, що республіканці грають у несправедливу гру, прив’язуючи до цього питання проблему з напливом біженців на південному кордоні США із Мексикою. Це такий собі політичний маневр. Звісно, проблема існує, але чому за неї взялися тепер, коли вирішують питання допомоги Україні? Байден хоче досягти угоди з республіканцями. Це було би велике досягнення. Віримо, що до Різдва має бути угода.

Український конгресовий комітет Америки звертається до українців у всіх штатах США, щоб вони дзвонили-писали до своїх конгресменів, сенаторів і схиляли їх до ухвалення позитивного для України рішення. У моєму окрузі до парламенту обрано демократів, проблем з ними нема, вони підтримують Україну. Проблеми із республіканцями із середньої частини Америки…

Схожі новини