Передплата 2024 «Добрий господар»

«Не можна показувати оголених жінок»…

У школі біля Парижа погрожують учительці, бо та обговорювала з класом картину «Діана і Актеон». Учні-мусульмани вважають це «провокацією»

Картину "Діана і Актеон", яка обурила учнів французької школи, що сповідують іслам, італійський художник Джузеппе Чезарі написав 1603 року. Фото Google Art Project.
Картину "Діана і Актеон", яка обурила учнів французької школи, що сповідують іслам, італійський художник Джузеппе Чезарі написав 1603 року. Фото Google Art Project.

Учителька французької середньої школи Jacques Cartier, розташованої у містечку Іссу поблизу Парижа, одержує погрози від батьків деяких своїх учнів. Це почалося після того, як під час уроку вчителька показала школярам класичну картину «Діана і Актеон», яку на початку 17-го століття написав італійський художник Джузеппе Чезарі.

Троє учнів-мусульман відвернулися… Кажуть, що «шоковані», мовляв, такий урок є актом агресії проти їхньої релігії. «Не можна показувати оголених жінок, — вважає один із школярів. — Учителька провокувала мусульман, які перебували в класі».

Дискусія про роботу Чезарі - частина шкільної програми

Прекрасних оголених купальниць, богиню Діану й німф, учителька продемонструвала учням 6-го класу під час уроку французької мови. За словами директора навчального закладу, обговорення полотна пензля Чезарі є частиною навчальної програми, повідомляє французьке видання Le Figaro.

На картині італійського майстра, інформує Google Art Project, зображений сюжет із «Метаморфоз» Овідія. Мисливець Актеон побачив богиню Діану та її німф, які купалися. Через те, що їх потурбував смертний чоловік, Діана перетворила Актеона на оленя. За сюжетом, він кинувся навтьоки, але Актеона розірвали його ж пси, які не впізнали господаря…

«Маємо справу з мстивими батьками»

Як повідомляють західні ЗМІ, учні-мусульмани не лише відвернулися (мовляв, релігія забороняє їм дивитися на зображення оголених жінок), а й почали поширювати в соцмережах інформацію про те, що вчителька французької всіляко ображала мусульман і робила расистські зауваження…

У школі кажуть, усе це брехня. Утім, це не завадило батькам учнів-мусульман поскаржитися на вчительку дирекції закладу… Її підтримали усі педагоги, які на знак протесту припинили навчальний процес.

Профспілка вчителів SNES заявила, що історія у школі в Іссу нагадує ситуацію довкола французького вчителя Самюеля Паті. Мовляв, перед його вбивством наклепи на Паті ширилися соціальними мережами…

«Добре знаємо, що такі методи можуть призвести до трагедії, — розповіла телеканалу BFMTV голова профспілки Софі Венетіте. — Ми бачили це у трагедії з Паті. Наші колеги відчувають загрозу й небезпеку… Маємо справу з мстивими батьками, які вважають за краще вірити своїм дітям, ніж нам».

Учителю Паті відрізали голову — через карикатуру

Трагедія, про яку нагадали вчителі школи з Іссу, сталася 2020 року. 18-річний виходець із Чечні Абдулла Анзоров напав на вчителя Самюеля Паті й відрізав тому голову. (Поліція застрелила нападника невдовзі після вбивства). Причина? Педагог показав своїм учням карикатуру із зображенням пророка Мохаммеда… П’ятьох учнів-мусульман (віком 14−15 років) зі школи, де викладав Паті, звинуватили тоді у тому, що вони стежили за Паті й допомогли нападнику його «вирахувати»…

У зв’язку зі скандалом у школі в Іссу цей навчальний заклад відвідав міністр освіти Франції Ґабріель Атталь. Урядовець пообіцяв ужити заходів «проти учнів, які відповідальні за цю ситуацію».

«У французькій школі ми не відводимо погляду від картини, не закриваємо вуха під час уроків музики, — наголосив міністр. — У французькій школі ми не ставимо під сумнів ані авторитет учителя, ані пріоритет наших принципів і наших цінностей».

Схожі новини