Передплата 2024 «Добра кухня»

Сильвестр Сталлоне: «Справжня перемога — ніколи не здаватися»

Легендарний виконавець ролі незламного Рокі одержав символічні ключі від Філадельфії

Церемонія вручення Сталлоне символічних ключів від міста біля входу до Музею мистецтв Філадельфії, де 2006-го встановили статую кіношного Рокі. Фото Facebook
Церемонія вручення Сталлоне символічних ключів від міста біля входу до Музею мистецтв Філадельфії, де 2006-го встановили статую кіношного Рокі. Фото Facebook

У Філадельфії (США) днями відзначили «День Рокі», який приурочили до чергової, уже 47-ої річниці прем'єри культової стрічки «Рокі». З цієї нагоди до столиці штату Пенсильванія завітав виконавець ролі боксера Рокі Бальбоа — знаменитий голлівудський актор Сильвестр Сталлоне. Йому вручили символічні ключі від Філадельфії.

У «День Рокі» у Філадельфії також від­крили Rocky Shop — крамницю, де мож­на придбати, зокрема, спортивний одяг, створений за мотивами фільму «Рокі», кі­ноплакати й копії предметів реквізиту зі зйомок легендарного фільму.

Урочиста церемонія вручення клю­чів відбулася біля Музею мистецтв Фі­ладельфії. Чому виконавця ролі Рокі Бальбоа вшанували саме у цьому місті? Фанати спортивної драми, яка вийшла на екрани далекого 1976 року, чудово пам’ятають таку сцену: головний герой, боксер Рокі Бальбоа, біжить сходами, що ведуть до Музею мистецтв Філадельфії…

Із того часу сходи у Філадельфії вва­жають у світі кіно одним із найбільш упіз­наваних місць зйомок. Як і до середньо­вічного хорватського Дубровника, де знімали культовий серіал «Гра престо­лів», до Філадельфії щороку приїжджа­ють тисячі «кінотуристів». Піднімаються сходами, якими у стрічці біг незламний Рокі, — аби помилуватися панорамою міста й статуєю боксера, встановленою 2006 року біля входу в музей.

Під час церемонії вручення симво­лічних ключів від Філадельфії Сильвестр Сталлоне «штовхнув» промову, в якій за­кликав шанувальників фільму «Рокі» на­полегливо йти до своєї мети — за при­кладом героя, якого колись зіграв актор. «Життя — це боротьба. Це справді важ­кий бій, у якому можна багато виграти, але можна й багато програти, — наголо­сила голлівудська зірка. — Але справжня перемога — ніколи не здаватися. Стоячи на вершині цих сходів, розумію, що все можливо».

«Рокі» — кіноісторія про боксера-ама­тора, який б'ється у другосортних клубах за жалюгідну платню, ледве зводячи кін­ці з кінцями. І от одного разу Рокі Баль­боа одержує пропозицію поборотися за титул чемпіона світу в суперважкій вазі - проти його тодішнього володаря… Фільм мав величезний комерційний успіх: бю­джет стрічки становив лише 960 тисяч доларів, а в кінотеатрах світу вона заро­била 225 мільйонів. «Рокі» завоював пре­стижні кінопремії, три «Оскари» й «Золо­тий глобус», а Американський інститут кінематографії вніс стрічку до списку 100 найкращих фільмів усіх часів вироб­ництва США.

Цікаво, що реальна історія створення фільму «Рокі» трохи нагадує історію, яку розповіла стрічка. Запропонувавши свій сценарій агентам, іще нікому не відо­мий Сильвестр Сталлоне відхилив кіль­ка дуже вигідних пропозицій про купів­лю прав на його роботу (хоча з грошами в актора тоді справи були кепські). Сту­дії хотіли віддати роль боксера Рокі Баль­боа відомим виконавцям, а Сталлоне понад усе хотів зіграти її сам… «Я не про­бачив би собі, якби обличчям цього про­єкту став хтось інший», — розповів актор через багато років після прем'єри «Рокі».