Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Фірмовий» почерк «Хамасу» інший… Атаку на Ізраїль планували деінде

Із початку нападу бойовиків «Хамасу» на Ізраїль минуло вже більше доби. Розвиток ситуації дозволяє зробити кілька висновків

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Нинішня операція «Хамасу» виглядає не так, як попередні антиізраїльські акції цієї терористичної організації. Інший масштаб, інший задум, інша підготовка.

Масований ракетний обстріл території Ізраїлю («Хамас» практично одночасно випустив тисячі ракет) цього разу був не головним (хоч і достатньо болісним, частина ракет прорвалася ), а радше допоміжним ударом. Таким собі прикриттям для фактично справжньої військової операції, метою якої було «просочування» бойовиків «Хамасу» крізь кордон зі сектором Ґаза — і влаштування ними в Ізраїлі жорстокого терору.

Цей підступний план, на жаль, спрацював (хоч і не повністю, з боку моря бойовикам зайти не вдалося), що свідчить про залучення до його розроблення серйозних закордонних фахівців. Яких саме, мусять з’ясувати тепер ізраїльські спецслужби. Наразі ж можна припустити, що у підготовці й плануванні хамасівського нападу на Ізраїль брав участь Іран.

І не лише тому, що ручний гранатомет, гранату від якого хамасівці скинули на ізраїльський танк «Меркава», — іранського виробництва (а зовсім не українського, як уже брешуть росіяни). І не лише тому, що Іран і його «проксі», ліванська «Хезболла», відкрито підтримали терористичну атаку «Хамасу» на Ізраїль… Іран об'єктивно зацікавлений у новій масштабній війні на Близькому Сході, зокрема, через те, що хоче завадити зближенню Ізраїлю з іншим впливовим гравцем регіону, Саудівською Аравією.

Таке зближення просували США, і певні результати були. У Ізраїлі навіть сподівалися на те, що незабаром можна буде підписати зі саудами повноцінний мирний договір. Це, без сумніву, посилило би як безпеку Ізраїлю, так і позиції США в регіоні. Американці хочуть поліпшити відносини зі Саудівською Аравією… А Тегеран, який є злісним ворогом Вашингтона і Єрусалима, кров із носу прагне цього не допустити.

Чи можна говорити про причетність рф?

Знову ж таки, точний «діагноз» повинні встановити після ретельного розслідування ізраїльські спеслужби. Але, звичайно, вже зараз можна констатувати, що масштабна війна на Близькому Сході вигідна росії не менше, ніж її союзнику — Ірану.

Позитивні наслідки для москви бачимо вже: на перший план у світових новинах вийшов напад «Хамасу» (що зовсім не дивно), а про «стару» війну в Україні зараз ніхто майже не згадує… Напевно, все так не буде, але певного переключення світової уваги уникнути не вдасться. Принаймні, поки ситуація в Ізраїлі й секторі Ґаза бодай трохи не нормалізується.

А до цього ще далеко: після ліквідації усіх терористів, які зайшли зі сектору Ґаза до Ізраїлю, Єрусалим планує розпочати військову операцію безпосередньо у Ґазі. Повітряних ударів, навіть точних і потужних, точно не вистачить (усі підземні бункери й тунелі зруйнувати важко, терористів звідти треба «викурювати»). У Ізраїлі заявили, що мають намір вирішити проблеми Ґази щонайменше на 50 років уперед, тож без масштабної сухопутної операції у контрольованому «Хамасом» секторі не обійтися.

Таку операцію суттєво ускладнить захоплення терористами десятків ізраїльських заручників, військових і цивільних. Звичайна тактика «Хамасу»: коли ця терористична організація захоплює заручників, то намагається виторгувати за них у Ізраїлю сотні своїх бойовиків, які сидять у тюрмах. Напевно, така торгівля буде й цього разу. Ось тільки заручників у «Хамасу» зараз так багато, що серед потенційних вимог терористів може бути й припинення військової операції Ізраїлю у секторі Ґаза…

Важко уявити, що численні спецслужби Ізраїлю не знали про недавню зустріч керівників Ірану з представниками «Хамасу» й «Хезболли». Світові ЗМІ про такий «саміт» повідомляли… Важко також уявити, що ізраїльські спецслужби не знали про близькі контакти хамасівців із кремлем, адже представників влади сектору Ґаза (а «Хамас» там керує уже понад 15 років, регулярно перемагаючи на виборах) з помпою приймали у москві…

Чому ж тоді ізраїльські спецслужби не зреагували так, як треба?

Гадаю, аж настільки, як зараз припускають деякі експерти, спецслужби Ізраїлю все ж не деградували. Припускаю, усе-таки вчасно інформували уряд Нетаньягу про потенційну небезпеку, яку несуть контакти «Хамасу» з Іраном і росією. Попри це, масштабну атаку «Хамасу» цей уряд проґавив…

Знову ж таки, причини має встановити слідство (а «розбір польотів», думаю, в Ізраїлі після цієї війни буде нівроку!). Наразі ж можна висунути версію, що Нетаньягу, який, скажімо так, має певний пієтет до лідерів авторитарного стилю (свого часу Нетаньягу мав прекрасні стосунки з тодішнім президентом США Трампом), надто довірився диктатору путіну.

Мовляв, російський правитель має вплив і на Іран, і на «Хамас», а відтак зможе втримати Тегеран і палестинських терористів від якихось надто агресивних дій. (Не виключено, що саме надмірна надія на путіна стримувала уряд Нетаньягу від активнішої допомоги Україні, яка бореться з агресією путінської рф). Якщо це справді так, то Нетаньягу епічно прорахувався… І після війни точно понесе за це відповідальність.

Але — будь-який «розбір польотів» (якщо, звичайно, громадяни демократичного Ізраїлю вважатимуть його необхідним) може відбутися тільки після завершення війни! А просто зараз перед знову об'єднаною країною стоїть інше завдання — перемогти жорстоких терористів, які вбили сотні ізраїльських громадян. І дуже правильно, що офіційний Київ відразу й однозначно став у цій війні на бік Ізраїлю. Офіційна москва, до речі, цього не зробила, звинувативши в екскалації конфлікту в близькосхідному регіоні Захід… Хто порося вкрав, у того й у вухах пищить?

Схожі новини