Передплата 2024 ВЗ

«Велика посуха» в італійській Венеції

Після серії землетрусів у Туреччині й Сирії рівень Середземного моря різко впав. Венеційські ґондольєри тимчасово без роботи…

Через різке зниження рівня моря чимало каналів Венеції стали зараз несудноплавними. Фото Twitter.
Через різке зниження рівня моря чимало каналів Венеції стали зараз несудноплавними. Фото Twitter.

Падіння рівня Середземного моря, зафіксоване вченими після серії потужних землетрусів у Туреччині й Сирії, зокрема, біля берегів Лівану й Кіпру, помітне також у Венеції.

Як констатують у Твіттері «Підсумки тижня», у багатьох каналах італійського міста води зараз так мало, що використання традиційних човнів (ґондол) стало неможливим. Рекордно низький рівень води був зафіксований у Венеції на початку тижня: за даними Морського центру міської ради, рівень води впав до позначки 70 см нижче рівня Середземного моря.

Наслідки «великої посухи» у легендарному місті на воді бачили десятки тисяч туристів, які приїхали на Венеційський карнавал (завершився у вівторок, 21 лютого). Дуже низький рівень води у каналах серйозно ускладнив життя у Венеції, де чимало перевезень, зокрема, вантажних, здійснюється водним транспортом. Через падіння рівня води тимчасово залишилися без роботи ґондольєри… Зате можна побачити «оголені» фундаменти історичних кам’яниць на знаменитому Ґранд-каналі.

За прогнозами експертів, уже найближчими днями ситуація мала би покращитися. Загалом, кажуть науковці, зимове зниження рівня води у каналах Венеції не є чимось екстраординарним, але цього року «посуха» є надто сильною… Чи пов’язане це із недавніми землетрусами? Вчені обіцяють це з’ясувати.

Схожі новини