Передплата 2024 «Добра кухня»

За подружню зраду карають батогами…

Рух Талібан, який захопив владу в Афґаністані, організував на стадіоні публічне побиття засуджених

Таліби керують Афганістаном із серпня 2021 року. Фото Reuters.
Таліби керують Афганістаном із серпня 2021 року. Фото Reuters.

Пороття 12 осіб, звинувачених у крадіжці й подружній зраді, таліби влаштували на стадіоні у провінції Логар. Як повідомила інформаційна агенція Associated Press, регіональна влада розіслала на «церемонію» офіційні запрошення, якими скористалися кількасот осіб.

Анонімний представник уряду провінції Логар розповів AP, що серед засуджених, яких покарали батогами, було троє жінок і дев’ять чоловіків. За їхнім побиттям уважно спостерігали «знані вчені, моджахеди, старійшини, вожді племен і місцеві жителі», які одержали офіційні запрошення.

Associated Press нагадує, що таліби часто застосовували публічне побиття засуджених у той період, коли вперше правили Афґаністаном (у 1996−2001 роках). І ось цю практику відновлено.

А ще карають побиттям камінням і ампутацією кінцівок…

У середині листопада цього року верховний лідер Талібану в Афґаністані, мулла Гайбатулла Агундзаде, наказав суддям застосовувати усі види покарань, передбачені суворою інтерпретацією Шаріату (ісламського права), до якої схиляється Талібан. Це, зокрема, побиття камінням, ампутація кінцівок і пороття. Ці та інші покарання передбачені за найсерйозніші (за цією версією ісламського права) злочини — подружню зраду, брехливі звинувачення у подружній зраді, крадіжку, розбій, уживання алкоголю, віровідступництво й бунт.

Уперше після повторного захоплення влади в Афґаністані (це сталося у серпні 2021-го) таліби влаштували публічне пороття 11 листопада цього року. Тоді у такий спосіб покарали 19 осіб, засуджених за крадіжки, подружню зраду й втечу з дому. Останній «злочин», очевидно, скоїли жінки, на яких за правління Талібану накладено чимало суворих заборон.

На початку жовтня таліби заборонили жінкам відвідувати парки, зокрема, парки розваг. Жінка в Афґаністані не може перебувати у громадських місцях без супроводу родича чоловічої статі (чоловіка, старшого брата або батька), і мусить на людях носити відповідний одяг (аби «чужі» бачили тільки її очі).

Схожі новини