Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У першому турі президентських виборів у Польщі перемагає Анджей Дуда

  • 11.05.2015, 14:57
  • 1 434

За уточненми даними кількох екзит-полів у Польщі у першому турі президентських виборів переміг кандидат від опозиції

У неділю, 10 травня, у Польщі відбувся перший тур президентських виборів. За попередніми даними, найбільше голосів виборців одержав Анджей Дуда (34,5%), кандилат від опозиційної партії "Право і Справеливість" (ПіС). Чинний президент Броніслав Коморовський (33,1%), якого підтримує правляча "Громадянська платформа", на другому місці. На третьому - музикант Павел Кукіз.

Польські ЗМІ називають сенсаційним таким результат, зазначаючи, що напередодні голосування результати соціологічних опитувань свідчили про перевагу Коморовського. Дані ряду опитувань на початку виборчої кампанії свідчили про те, що чинний глава держави може виграти вибори навіть у першому турі.

Третє місце, за даними екзит-полу, посів польський музикант Павел Кукіз, за якого проголосували 20,5% тих, хто взяв участь у виборах.

До першої п'ятірки виборчих симпатій поляків також увійшли євродепутат Януш Корвін-Мікке (3,5% голосів) та представник парламентської опозиційної партії «Союз лівих демократів» (SLD) Магдалена Огурек (2,4%).

За даними екзит-полу, явка на виборах становила 48,8%, що є найнижчим показником на президентських виборах з початку ринкових та демократичних реформ у Польщі в 1989 році.

Екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський (1995-2005) виступив на підтримку чинного польського президента Броніслава Коморовського у другому турі президентських виборів.

Про це він заявив у неділю в ефірі телеканалу ТВН24, передає liga.net.

"Я ціную Броніслава Коморовського, ціную його роботу на посаді президента", - сказав Кваснєвський. "Солідний, передбачуваний президент для нас важливіше, ніж експеримент", - зазначив він, натякаючи на кандидата від найбільшої опозиційної партії "Закон і справедливість" Анджея Дуду.

На думку Кваснєвського, шанси двох кандидатів у другому турі рівні. Раніше повідомлялось, що за даними екзит-полу в Польщі на президентських виборах найбільше голосів набирає представник опозиційної партії "Право і справедливість" Анджей Дуда – 34,8% голосів. Його опонент, чинний президент Броніслав Коморовський отримав ненабагато менше – 32,2%.

Анджей Дуда на початку року  заявляв про можливе  надання Україні військової допомоги.

Другий тур виборів президента Польщі відбудеться 24 травня.

Загалом у виборах брали участь 11 кандидатів на пост глави держави.

Схожі новини