Передплата 2024 «Добра кухня»

Помер російський письменник Валентин Распутін

  • 15.03.2015, 15:02
  • 1 121

Російський письменник Валентин Распутін помер у Москві на 78-му році життя.Про це повідомили в неділю у Спілці письменників Росії, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс".

"Распутін помер у лікарні, так і не вийшовши з коми", — повідомили у Спілці.

Письменник помер у суботу пізно ввечері. 15 березня йому виповнилося б 78 років. Распутін кілька днів тому потрапив в одну з московських клінік у важкому стані.

"Прикро, що Валентин Распутін залишиться в пам'яті багатьох своїх сучасників людиною, яка змарнувала старість на підтримку всього, з чим його книги боролися в молодості. Сподіваюся, втім, що ці книги будуть жити своїм життям, що не залежить від політичної позиції автора. І опинившись на місці затоплення Калязіна з його дзвіницею, що сиротливо плаче над водою, люди будуть згадувати "Прощання з Матьорою", а не промови на депутатських з'їздах і колективні листи. У тому-то й полягає магія справжньої літератури, що дозволяє взяти саме верхнє "до" перед вічністю — навіть якщо за лаштунками голос пропадає назавжди. За "Прощання з Матьорою" і "Уроки французької" я Валентину Распутіну буду вдячний завжди. А те, що було поза книгами — забудеться", — написав на своїй сторінці у "Фейсбуці" журналіст Віталій Портников.

Письменник народився в селі Аталанка Іркутської області 15 березня 1937 в селянській родині. Закінчив історико-філологічний факультет Іркутського державного університету, працював журналістом. Друкувати прозу почав в 1965 році, в 1967-му вступив до Спілки письменників СРСР.

Найвідоміші твори — повісті "Живи і пам'ятай", "Прощання з Матьорою", "Пожежа".

Вважається одним із засновників і головних представників радянської "сільської прози".

Схожі новини