Передплата 2024 «Добра кухня»

Адвокати Савченко отримали «секретні» висновки німецьких лікарів

Медики застерегли: фатальний відлік вже не на тижні пішов, а на дні...

Поки російські тюремники рапортують про задовільний стан здоров’я Надії Савченко, адвокати і правозахисники б’ють на сполох. Кажуть, організм Надії настільки виснажений 80-денним голодуванням, що вже почалися серйозні проблеми з внутрішніми органами. Здають жовчний, нирки, мучать постійні болі у шлунку. До точки неповернення, коли незворотні процеси в організмі призведуть до інвалідності, коми чи навіть смерті, залишилися лічені дні. Про це заявляє захист української льотчиці, посилаючись на висновки німецьких лікарів.

«Під час обстеження медики визначили точку неповернення як 6-8 березня, — повідомив в ефірі радіо «Говорит Москва» адвокат Микола Полозов. — За висновками фахівців, після цих чисел Надія вже не зможе повернутися до нормального, повноцінного життя. Вона залишиться або інвалідом, або це призведе до летального результату». Тож підозри про те, що російські тюремники (зрозуміло, за чиєю вказівкою) «переписали» висновки німецьких медиків, які оглядали Надію Савченко, справдилися. Офіційні «писульки» із запевняннями, що спеціалісти з Німеччини оцінили стан здоров’я ув’язненої льотчиці як задовільний, виявилися черговою великою брехнею.

Захисту Надії Савченко таки вдалося отримати правдиві висновки німецьких лікарів. «Так ось — вони не оптимістичні, як їх намагалися подати, а дуже песимістичні, — заявив адвокат льотчиці Ілля Новіков. — Лікарі були у Надії 15 лютого. Відтоді її стан здоров’я ще ускладнився. Медики висловили серйозні перестороги, що їй ставатиме гірше — набагато і швидше, ніж це було досі». Ілля Новіков також підтвердив інформацію про те, що Надія готова відмовитися навіть від води, перейшовши на сухе голодування. Каже, вона розглядає такий варіант, якщо її і далі не чутимуть.

У Кремлі ж із маніакальною впертістю демонструють: справа Савченко для них — черговий акт жертвоприношення в ім’я цинізму і безпринципності. Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) продовжує долдонити про те, що ув’язнення отримує допоміжну терапію. Хоча вже два тижні, як Надія відмовилася від глюкози і вітамінних крапельниць. У тій же ФСВП вдають, що відкрите звернення члена «припутінської» Ради з прав людини Олени Масюк щодо критичного стану здоров’я Надії Савченко — персональна істерія, і не більше. Але кричущі факти, викладені у зверненні відчайдушної журналістки і правозахисниці, залишаються фактами.

«Я неодноразово провідувала Надію Савченко. Після останньої зустрічі з нею маю сказати, що стан її здоров’я різко погіршився. Вона може померти найближчими днями, — написала Олена Масюк у своєму відкритому листі. — Таке враження, що Слідчий комітет РФ через неможливість заарештувати Коломойського з Аваковим призначив Савченко єдиною винною за війну в Україні. Хоча досі слідчі так і не надали жодних доказів причетності Савченко до загибелі російських журналістів. Незважаючи на це, вже майже дев’ять місяців громадянка України залишається у Росії під арештом. У разі смерті Надії Савченко у російській тюрмі в Украї­ні вона буде національним героєм, її іменем назвуть загін добровольців, військовий літак і площу у Києві. А Росія отримає черговий санкційний список. Є список Магнітського, який загинув у російській в’язниці. Буде ще і список Савченко. Не в наших силах звільнити Надію з-під арешту. Але маємо право звернутися до тих, хто може змінити їй запобіжний захід. Наприклад, на домашній арешт у стінах україн­ського посольства у Москві чи в орендованій адвокатами квартирі. Це врятує їй життя».

Попри різке погіршення самопочуття Надія ще намагається самостійно пересуватися, кажуть її адвокати. Сестра ж льотчиці, Віра, розповіла, що вже двічі ситуація доходила до критичної — передкоматозного стану.

А тим часом...

2 березня президентським указом Надії Савченко присвоєно звання «Герой України». «Надія є символом незламності українського духу та героїзму. Символом того, як треба захищати і любити Україну. Символом нашої перемоги», — відзначив президент Порошенко. Напередодні Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет нагородив Надію Савченко церковним орденом Святого великомученика Юрія Переможця. Як заявив патріарх, гасло цієї нагороди: «За боротьбу зі злом».