Передплата 2024 «Добра кухня»

«Рієлтор-шахрай бере на три доби квартиру, щоб здати її в місячну оренду, як мінімум п’ятьом людям…»

Львів лідирує в аферах з орендою житла. Найчастіше в квартирні халепи потрапляють переселенці

Фото зі сайту cheline.com
Фото зі сайту cheline.com

Широкомасштабна війна в Україні відкрила поле для квартирних шахрайств. У лідерах — афери з орендою житла в тих регіонах, куди приїхали тисячі переселенців, зокрема у Львові. Рієлтори кажуть, Львів став першим містом в Україні щодо кількості афер з орендою житлових метрів квадратних. Процвітають, як старі афери, коли в шукача квартири просять тисячу-півтори гривень завдатку за огляд квартири, так і нові. Аферист орендує на три дні хорошу квартиру (платить подобову оренду, яка у Львові нині у межах 800−1000 грн), аби здати це помешкання в місячну оренду, при чому обманувши багато людей. Пропозиція шахрая приваблива — за бюджетну ціну показує фото дорогої квартири. Тож, охочих не бракує…

«За останніх два роки у рази побільшало ретельно замаскованих шахрайств серед оголошень, зокрема розміщених на сайті OLX та на інших ресурсах пошуку квартир, — каже для «ВЗ» експерт з нерухомості Інна Куліш. — Оскільки у Львові є великий попит на бюджетне житло серед переселенців, шахраї виставляють оголошення квартир вартістю оренди у 5−7 тисяч гривень, навіть можна знайти за 4 тисячі. Це зазвичай неіснуючі квартири, або фото помешкань, що вкрадені з інших сайтів оголошень. Шахраї обирають для приманки фото помешкання з косметичним ремонтом і пропонують ціну, що є нижча за ринкову. Коли шукач житла телефонує, шахрай придумує історію про те, що мешкає в іншому місті, тому свою квартиру здає дешево, аби не простоювала марно… Щоб показати житло, потрібно скинути на картку тисячу гривень завдатку. Пояснює, ці кошти потрібні йому для того, аби спеціально приїхати до Львова і показати житло. І, щоб довго клієнт не думав, каже: на цю квартиру є багато охочих. Якщо, мовляв, будете довго думати і не скинете завдаток, то втратите дешевий варіант житла. Після того, як гроші скинули на картку, шахрай зникає… За добу він отримує до десяти тисяч авансів за «огляд квартир».

«Якщо поліція знаходить власника заблокованої карточки, то це не шахрай, а підставний студент»

Запитую, чи є в постраждалої людини шанс звернутися в кіберполіцію, аби знайти шахрая та повернути свої кошти. Адже у схемі фігурує банківська картка шахрая.

«Шанси знайти винного вкрай мізерні, — пояснює Інна Куліш. — Поліція зареєструє заяву, складе відповідні протоколи… Оскільки сума збитків мала, то ніхто не буде братися за такі види шахрайств. Ще одна обставина — квартирні шахраї беруть завдатки не на свої власні банківські карточки. Якби на свої, то через запити в банківські установи їх можна було б без проблем викрити. Шахраї купують в Інтернеті (для цього є спеціальні Телеграм-канали) чужі банківські карточки. За 500 гривень свої карточки продають студенти. Коли шахрай отримав на цю карточку певну суму, знімає з банкомата готівку і блокує чи викидає уже не потрібну картку. Якщо поліція знаходить власника заблокованої карточки, то це не шахрай, а підставний студент, який „з дурі“ продав свою картку. Замкнене коло. Квартирні шахраї, які просять завдаток за огляд квартир, все спланували до дрібниць, аби вийти сухими з води».

Експерт радить звернутися до Служби підтримки сайту безкоштовних оголошень, аби заблокувати «робочий» акаунт шахрая. В цьому випадку постраждала людина застереже інших від подібних схем.

«Львів'яни розуміють, що в новобудові за 200 доларів квартири не існує»

«Проблема квартирних афер існувала завжди, але зараз ситуація загострилася на фоні війни, — каже у коментарі для „ВЗ“ рієлтор Олександр Мількович. — Переселенці хочуть знайти житло без комісії (щоб не сплачувати 100% вартості місячної оренди рієлтору). Найчастіше саме переселенці потрапляють в квартирні халепи, мені їх шкода. Львів‘яни теж хочуть квартири без комісії, але їх не так легко надуриш, як ВПО, які не знають ринку нерухомості. Львів'яни розуміють, що в новобудові за 200 доларів квартири не існує. А переселенці ведуться від незнання…».

Олександр Мількович каже, «тарифи» квартирних аферистів такі. Завдаток за показ квартири — тисячу гривень, а за бронювання житла, коли договір укладають вже «завтра» — 4−5 тисяч.

Щоб не встрягти в квартиру халепу під час оренди квартир, Олександр Мількович радить прийти на об'єкт та на місці перевірити документи права власності на житло: витяг, технічний паспорт, де вказана адреса та прописані жильці чи жилець. Власник квартири має показати свій паспорт.

«Рієлтор чи помічник рієлтора можуть показати квартиру, але ніяких завдатків їм не треба давати поки ви не перевірили документи права власності на житло, — продовжує розмову Олександр Мількович. — До рієлторів, які представляють інтереси власника, треба ставитися із пересторогою. Де гарантія, що цей рієлтор не шахрай і не орендував квартиру подобово, аби розвести на гроші побільше людей? За три дні може здати квартиру в місячну оренду щонайменше трьом людям… Таке у Львові бувало не раз! Рієлтор каже: „Давайте 5 тисяч гривень завдатку, бо є інші охочі орендувати, а власниця в Польщі. А підпише документи наприкінці тижня“. Я вас не обманюю, бо маю ключі. Але така людина з ключем від квартири ніколи не покаже документів права власності на житло. Рієлтори-шахраї часто „кочують“ по різних містах країни Львові, Києві, Одесі, Харкові».

Схожі новини