Передплата 2024 «Добра кухня»

Відпочинкова зона, а не піщаний кар'єр!

На Стрийщині намагаються захистити природну перлину від підприємців, які за загадкових обставин розширили сферу своєї діяльності

«Місячний» ландшафт одного з піщаних кар’єрів поблизу Тростянця. Незабаром тут, неподалік житлової зони, може з’явитися ще один такий кар’єр. Фото надали Андрій Тупис і Уляна Данилович.
«Місячний» ландшафт одного з піщаних кар’єрів поблизу Тростянця. Незабаром тут, неподалік житлової зони, може з’явитися ще один такий кар’єр. Фото надали Андрій Тупис і Уляна Данилович.

Жителі села Тростянця, що розташоване у мальовничій місцевості за 30 км від Львова біля траси Київ-Чоп, другий місяць не мають спокою. А все через те, що до цього населеного пункту, який межує із регіональним ландшафтним парком «Стільське горбогір'я», всупереч їхній волі насувається промислова зона. На місці лісу, яке донедавна слугувало зоною відпочинку для туристів, раєм для грибників, яке є історичною пам’яткою часів І світової війни, хочуть облаштувати кар'єр з видобування піску. Люди б’ють тривогу і через те, що майбутня виробнича діяльність може знищити потужні водоносні артерії, які пролягають неподалік і живлять навколишні населені пункти, у тому числі 38-тисячний Новий Розділ.

— Піщаний кар'єр хочуть розмістити впритул до наших хат, до наших садів, — скаржиться кореспондентові «Високого Замку» жителька Тростянця Уляна Данилович. — Уже вирубують ліс, нищать природу. Ми цього допустити не можемо. Хтось зароблятиме гроші на наших надрах, а через це має страждати наша екологія, наші жителі!

Все почалося з рішення № 485 Львівської обласної ради від 4 липня цього року, яким зі складу ландшафтного парку «Стільське горбогір'я» було вилучено кількадесят гектарів угідь. Підставою послужив березневий лист-прохання Львівської обласної військової адміністрації про те, щоб за рахунок земель згаданого парку розширити навчальний полігон однієї з частин Національної гвардії України. Питання оборони для депутатів — святе. Тож вони без вагань проголосували за нього.

Не мали спочатку застережень і жителі Тростянця, біля якого, власне, і планували вишколювати нацгвардійців. Але там були шоковані, коли побачили, що неподалік їхнього села розпочали тотальну вирубку лісу. Приїжджі робітники не приховували: незабаром тут буде ніякий не полігон для тренування військових, а піщаний кар'єр…

Підтвердження цих чуток вдалося отримати і авторові цих рядків. Представники Роздільського лісництва філії «Стрийського лісового господарства» повідомили нам, що на суцільну вирубку вони мають всі дозволи і погодження, у тому числі - від державного спеціалізованого підприємства «Ліси України». Мають також угоду про співпрацю з ТзОВ «Агробудсервіс». Саме воно, мовляв, після зачищення відведених площ облаштує тут піщаний кар'єр. По завершенні його експлуатації (вона розрахована на 11 років) підприємці площу рекультивують, а працівники лісу її окультурять новими насадженнями.

Іде тотальна зачистка. На місці заповідного лісу незабаром буде пустир… Фото надали Андрій Тупис і Уляна Данилович.
Іде тотальна зачистка. На місці заповідного лісу незабаром буде пустир… Фото надали Андрій Тупис і Уляна Данилович.

Отож, як бачимо, виділяли землю для одних потреб, а використовують її зовсім для інших. Складається враження, що хтось під приводом питань, які стосуються національної безпеки, провернув звичайнісіньку комерційну оборудку. І для цього використав довірливих депутатів облради. Цікаво, що про цю дивну комбінацію нічого не знали ні Андрій Щебель, голова Миколаївської територіальної громади, на чиїй території корчують ліс, ні сільський староста Михайло Цихуляк, який представляє інтереси жителів Тростянця.

Власне, оця загадкова кулуарність і породила конфлікт. Жителі Тростянця не допускали лісорубів на прилеглу територію, заявляючи про незаконні діяння, викликали на місце події поліцію. А лісники, своєю чергою, теж дзвонили у правоохоронні органи і, пред’являючи дозвільні документи, скаржилися на перешкоджання виробничій діяльності.

Громадський активіст, депутат Миколаївської міськради Андрій Тупис надіслав у Львівську обласну раду депутатське звернення, в якому просить змінити її липневе рішення. А саме — виключити із нього згадку про вилучення із ландшафтного парку «Стільське горбогір'я» 1−4, 7−9 виділів у 85-му кварталі Роздільського лісництва. У листі депутата йдеться: «Незрозумілим для громадськості залишається питання, яким чином вказані території було передано у користування фірмам „Агробудсервіс“, „Онур“. Виникає також питання: якщо відпала необхідність у використанні цих ділянок для розширення навчального полігону Нацгвардії, чому вони не були повернуті у попередній стан як пам’ятка та історичний ареал міста Миколаєва?»

Вочевидь, відповіді на ці та інші питання тепер повинні дати не тільки депутати облради, а й правоохоронні органи, куди надійшли запити від занепокоєних громадян.

Схожі новини