Передплата 2024 «Добра кухня»

Із «дідівською» каналізацією в «Євросоюз» не візьмуть

Вже цього року між Україною та Євросоюзом, як всі ми сподіваємось та віримо, розпочнуться переговори про початок вступу нашої країни до бажаної європейської співдружності. Все залежить від того, як Українській стороні вдасться відзвітуватись за виконання отриманого «домашнього завдання»

Реконструкція ще не завершена, а результат вже "вимальовується"...
Реконструкція ще не завершена, а результат вже "вимальовується"...

Щоб переступити нарешті поріг, який відокремлює цивілізований континент від нецивілізованого, кілька головних іспитів доведеться скласти. Один із них — це «європеїзація» нашого екологічного законодавства. Наскільки у цій царині просунулись вперед? Що конкретно для дотримання жорстких екологічних вимог у водовідведенні робиться, наприклад, на Дрогобиччині?

Місія Юрія Бучка в Дрогобичі

Під час ознайомлювальної екскурсії Романа Шагали (у центрі).
Під час ознайомлювальної екскурсії Романа Шагали (у центрі).

Саме з такою місією навідався минулого тижня заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Юрій Бучко до Дрогобича, одного з п‘яти міст Львівщини, в яких каналізаційні стоки біологічну очистку проходять. Йдеться, крім Львова та Дрогобича, ще про Червоноград, Броди та Золочів. У Самборі очистка від каналізаційних стоків також здійснюється. Але так званим фільтраційним способом — це, коли роль фільтра виконує сама земля. Звісно, що до Євросоюзу із каналізаційною очисткою «по-самбірськи» не потрапиш. Для європейців — це давним-давно забутий дідівський метод. Можуть не повірити, коли довідаються наскільки ми тут відстали. Що тут скажеш? Виглядає на те, що Дрогобич один із небагатьох будівельних майданчиків в області, де проєкти, які фінансуються на солідарних засадах, завжди реалізовуються вчасно та професійно. Це у Львові високо оцінюють. Настав час жити, як у старій добрій Європі, де спочатку очисні споруди будують, а потім вже за каналізаційну мережу беруться. У нас — все навпаки. Надалі ставимо воза перед кіньми. Це правило і сьогодні «працює». Ні для кого не секрет, що сьогодні у деяких громадах, скориставшись з бюджетних можливостей, замінюють стару каналізаційну мережу. Добру справу роблять. Але спочатку про очисні споруди слід подумати. Бо стоки, чи то через стару, чи то через нову каналізацію стікають, якщо не проходять очистку, отруюють довкілля.

Наступного року реконструкцію завершать

Обладнання старе, але споруди працюють.
Обладнання старе, але споруди працюють.

У Дрогобичі, де разом із Юрієм Бучком приїхали тимчасово виконуюча обов’язки директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної військової адміністрації Оксана Війтик та голова Дрогобицької районної військової адміністрації Степан Кулиняк, гостей зустрів начальник КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала. Районні каналізаційні мережі - один із виробничих підрозділів підприємства. Тепер тут проводиться реконструкція. Роботи здійснюються на відстійниках № 5 і № 6 у поєднанні з насосною станцією, яка забезпечує технологію очистки саме на цих відстійниках. Загалом же на комплексі очисних споруд працюють чотири насосні станції. Кошторисна вартість проєкту — 21 млн 450 тис. грн. Фінансується добра справа так: перша частка, 60%, — це кошти обласного бюджету. Сорок відсотків вартості проєкту оплачуються за гроші Дрогобицької міськради. Цього року передбачено освоїти 13, 2 млн грн. Роботи, як було наголошено, вже виконано на 75%. Наступний рік — завершальний. Проєкт має бути завершений до 1 січня 2025 року. Сьогодні, і в цьому мали змогу пересвідчитись гості зі Львова, реконструкція здійснюється з маленьким випередженням графіка. Головна заслуга тут — служби головного інженера підприємства. Грамотно виписане технічне завдання дозволило підготувати якісну проєктно-кошторисну документацію, за якою й проводяться роботи.

Хотілося б мати нове, більш сучасне обладнання

Насосна станція №5. Реконструкція тут на завершенні
Насосна станція №5. Реконструкція тут на завершенні

Посадовцям з ЛОВА провели оглядову екскурсію. Всі мали змогу на власні очі побачити, як, починаючи від початку потрапляння стоків на очисні споруди до скиду вже очищеної води у річку, працює цей виробничий підрозділ КП «Дрогобичводоканал». Звісно, що хотілося б мати нове, більш сучасне обладнання для очистки. Нічого не зробиш. Наразі доводиться задовольнятись тим, що є. Хоч обладнання й «допотопне», але працює надійно. А це означає, що справу свою тут знають. І що в Дрогобичі таки дотримуються жорстких вимог екологічного законодавства щодо очистки «каналізаційного продукту».