Передплата 2024 «Добрий господар»

«Хочу, щоб у театрі з’являлися дуже круті європейські вистави»

Новий в.о.генерального директора театру імені Марії Заньковецької Максим Голенко дав першу пресконференцію

Максим Голенко (зліва) попросив Богдана Ревкевича розповісти про виставу "Дами і Гусари". Фото авторки
Максим Голенко (зліва) попросив Богдана Ревкевича розповісти про виставу "Дами і Гусари". Фото авторки

«ВЗ» уже розповідав, що 7 червня 2023 року у національному Театрі імені Марії Заньковецької відбулася «заміна» керівника. Новим в.о. генерального директора театру став український режисер Максим Голенко, відомий львівським глядачам за постановкою п'єси на заньківчанській сцені «Тригрошова опера». Пан Голенко провів першу пресконференцію на новій посаді.

— Репертуарна політика буде доволі зважена, — сказав новий керівник. — Будуть і старі вистави, будуть і прем'єри. Ведемо переговори з Давидом Петросяном з приводу постановки на заньківчанській сцені «Землі» Ольги Кобилянської. Плануємо нову мелодраму і повернення у театр улюбленця львівської публіки Юрія Хвостенка. З нетерпінням чекаємо від Наталки Ворожбит сценарію «Червона рута». Це біографічна історія-мюзикл про Володимира Івасюка. Не хочу озвучувати усіх назв прем'єр, але, сподіваюся, що за цей рік їх буде щонайменше 10. Окрім місцевих режисерів, маю намір запросити найкращих українських режисерів, а також для постановки «Фауста» ведемо перемовини з одним з найкращих німецьких режисерів — Яном Гокелем. Переконаний, що для національного театру це доволі достойні плани. Хочу, щоб у театрі з’являлися дуже круті європейські вистави. Я зацікавлений, щоб театр змінився, але це буде поступова і дуже ніжна історія. Повірте…

Як творча людина, новий керівник також має намір особисто поставити дві вистави. «Мені подобається ця сцена, тому хочу доповнити її виставами, а зал хочу доповнити глядачами».

На запитання журналістки «ВЗ» щодо «запрошених» режисерів з інших театрів, чи не боїться новий керівник налаштувати таким чином проти себе колектив, адже у театрі Заньковецької є багато талановитих режисерів, Максим Голенко відповів: «Театр — великий. Відкривається ще одна сцена. Роботи буде дуже багато. Дай Боже, щоб ми ці всі сцени освоїли, бо роботи вистачить усім. Головне, щоб ця робота була і щоб вона була продуктивна. Коли йде правильний процес, коли усі розуміють — хто що робить і хто за що відповідає, і від цього отримують задоволення, і коли задоволений колектив, то адекватна атмосфера з’являється сама собою. Сподіваюся на найкращий результат».

Посада генерального директора зобов’язує дбати не лише про репертуар, а й стати добрим господарником. За словами Максима Голенка, він розуміє, як львів'ян і гостей міста дратує фасад театру. Новому керівнику театру особисто за це соромно, тому докладатиме зусиль, щоб вирішити це питання.

За словами пана Голенка у його планах, окрім прем'єр, ще відкриття нової сцени «Під дахом», де буде можливість втілювати артхаусні проєкти.

На запитання журналістки «ВЗ», чи не має наміру у своїх творчих і господарських планах пан Голенко створити студію акторської майстерності для дітей і підлітків. «Це гарна ідея, — сказав пан Максим. — До таких історій ставлюся дуже ніжно, бо я сам — з такої студії. У моєму рідному Миколаєві саме з такої студії розпочався мій творчий шлях. З 20 учасників нашої студії 15 потім стали професійними акторами. Створення таких студій працює, знаю багатьох акторів, які починали свій творчий шлях саме у таких студіях. Можливо, не все відразу мені вдасться зробити у театрі за цей рік, але треба подумати».

А тим часом…

Поки йшла пресконференція, на великій сцені театру тривала репетиція нової вистави. 24−25 червня заньківчани запрошують на прем'єру «Дами і гусари», режисером якої став Богдан Ревкевич.

Схожі новини